Amet võttis luubi alla ravimi, mille vale manustamine on viinud surmani

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Pilt on illustratiivne.
Ravimid. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Euroopa Ravimiamet (EMA) hakkas hindama metotreksaadi valest kasutamisest tingitud ravivigade riske, sest neile laekub jätkuvalt teateid selle üleannustamisest.

Metotreksaati kasutatakse nii põletikuliste kui kasvajaliste haiguste ravis, selgitas Eesti ravimiamet. Põletikuliste haiguste (eri artriitide, psoriaasi, põletikulise soolehaiguse) ravis tuleb metotreksaati võtta üks kord nädalas. Kasvajaliste haiguste korral on annus suurem ning ravimit manustatakse sagedamini, kuid tsükliliselt. On esinenud juhtumeid, mil põletikuliste haigustega patsiendid on metotreksaati võtnud või on neile seda ekslikult määratud igapäevaselt. See on viinud tõsiste tagajärgedeni, sealhulgas surmani.

Metotreksaadi raviveast tingitud riskid on olnud teada aastaid ning nende vähendamiseks on kehtestatud riskivähendamise meetmed, kuid need ei ole aidanud üleannustamise juhte vältida. Seetõttu hindab Euroopa Ravimiameti riskihindamise komitee veelkord olemasolevaid andmeid, et anda edasised soovitused ravivigade riski vähendamiseks.

Eestis on üleannustamisest teada kaks juhtu aastast 2016, mil ravimit võeti korra nädalas asemel kord päevas. Ühel juhul lõppes see patsiendi surmaga.

Haigekassa andmetel kasutas eelmisel aastal suukaudset metotreksaati (TREXAN tablett 2,5 mg 100 tk) üle 6500 isiku. Ravimit määravad peamiselt reumatoloogid, pediaatrid, dermatoveneroloogid, onkoloogid, hematoloogid ja perearstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles