Õige toit võib aidata nägemist säilitada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivilju tuleks süüa päevad kolm peotäit ja puuvilju kaks.
Köögivilju tuleks süüa päevad kolm peotäit ja puuvilju kaks. Foto: Panther Media/Scanpix/Z Jan

Eksperdi sõnul tuleb tervislik toitumine silmade tervisele kasuks, seda eriti vanemas eas, kui võib tekkida  maakula degeneratsioon. 

Vanusega seotud maakula degeneratsioon (AMD) kahjustab kollatähni (maakulat) ja viib nägemisprobleemide tekkeni, kirjutab Newsmax. Sellele paljusid inimesi mõjutavale haigusele pole leitud ravi. Maakula degeneratsioon on üks peamisi põhjuseid, miks 50-aastased ja vanemad inimesed kaotavad nägemise.

Haiguse riskitegurid on vanus, suitsetamine, haiguse perekonnas esinemine ja kehv toitumine. «Inimestel, kes söövad rasvarohkeid ja kõrge kolesteroolisisaldusega toite, on suurem risk maakula degeneratsiooni tekkeks kui neil, kes söövad rohelisi köögivilju, puuvilju ning antioksüdantide rohkeid toite,» rääkis USA silmaarst, dr Malav Joshi Kriegeri silmakliinikust. 

Südamesõbraliku toitumise soovitused, mille järgi tuleks süüa puu- ja köögivilju ning oomega-3-rasvhapete rohkeid totie, on väga head ka silmade tervise hoidmiseks. Nende nõuannete jälgimine on aga eriti oluline just neile inimestele, kelle perekonnas on esinenud AMD-d, rõhutas a teine USA silmaarst, dr Nancy Kunjukunju. 

«Hea kardiovaskulaarne tervis viib ka hea silmade terviseni,» lausus Kunjukunju. Ta lisas, et kui inimene hoolib oma üldisest tervisest, on ka tema silmade tervis parem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles