Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tallinna õpilaste tervis jätab soovida

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Sirje Niitra
Copy
Suurel osal õpilastest on tervisehädad.
Suurel osal õpilastest on tervisehädad. Foto: Peeter Langovits

Tallinna üldhariduskoolide ja kutsekoolide vanemas astmes toimunud tervisekontrollis selgus, et täiesti terveid lapsi on pealinnas vaid veerand uurituist.


SA Tallinna Koolitervishoid kontrollis kokku 54 üldhariduskooli ja viie kutsekooli 3315 õpilase tervislikku seisundit.

Profülaktilisest läbivaatusest selgus, et kõikidest 1. kuni 12. klassi õpilastest oli täiesti terveid lapsi pisut üle 40 protsendi, kuid kooli lõpuklassides oli neid vaid veerand.

«See kinnitab tõsiasja, et vanuse kasvades terviseprobleemid sagenevad, mistõttu on nii koolides läbiviidav profülaktiline töö kui perearstide tegevus laste ja noorte terviseprobleemide avastamiseks ning ennetamiseks äärmiselt oluline,» ütles abilinnapea Merike Martinson.

Ta lisas, et tunnustab koolitervishoiutöötajate sellealast initsiatiivi: «Laste, eriti murdeealiste tervisehäired ei tohi mingil juhul tähelepanuta jääda, sest täiskasvanueas võivad neist tõsised haigused kujuneda.»

Näiteks tuvastati läbivaadatud kutsekoolide õpilaste seas ligi veerandil õpilastest ülekaal, samas täheldati ka alakaalu. Sagedasemad õpilastel esinevad haigused olid allergia, hingamisteede ja ortopeedilised haigused. Kutsekoolide õpilaste seas ilmnes märkimisväärselt sagedamini südame-vereringehaigusi. Nägemishäirete täpsustamiseks saadeti silmaarstile 20 klassitäit ehk 453 õpilast.

Kauaaegse lastearsti Tiiu Joosti sõnul on õpilaste seas hakanud levima varem harvaesinevad haigused - liigesepõletik, gastroenteroloogilised haigused, diabeet, verehaigused, kasvajad.

Kõikide läbivaadatud õpilastega vesteldi nende tervisekäitumisest ning anti vastavalt ilmnenud tervisehädadele soovitusi igapäevaeluks ning tulevase elukutse valikuks.

Tagasi üles