Vähi tõttu kahjustada saanud rindade taastamiseks on mitu võimalust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Marin Conic

Eestis vajab aastas paarsada naist rinna taastamise protseduuri, mis on seotud nende rinnavähiraviga. Eesti plastika- ja rekonstruktiivkirurgia seltsi liige, sotsiaalministeeriumi plastikakirurgia erialakomisjoni liige Olavi Vasar selgitas Terviseuudistes, kuidas see täpselt käib.

Milline on praegune rinna taastamise ravipraktika Eestis ja millistel näidustustel üht või teist meetodit kasutatakse?

Rinnakontuuri taastamist tehakse siis, kui rinnavähi raviks mõeldud onkoloogiline ravi on lõpule viidud ning patsient on retsidiividest vaba. Taastamisel lähtutakse algoritmist.

Kas on võimalik kohene taastamine või on edasilükatud taastamine (sõltuvalt mastektoomiajärgse kiiritus- ja keemiaravi vajadusest)?

Kui on ette näha planeeritav adjuvant kiiritusravi, siis on hiline taastamine, soovitatavalt autoloogne rekonstruktsioon peale kiiritusravi lõppemist.

Milline vahe on, kui patsient soovib rinna taastamist oma kudedega või võõrmaterjali ehk rinnaimplantaadiga?

Rinna taastamiseks kasutatakse kas võõrmaterjale või patsiendi enda kudesid. Kui patsient soovib rinna taastamist implantaadiga, siis tuleb hinnata rinna pehmete kudede olukorda. Kui kude on piisavalt, saab jätkata ekspandri ja proteesiga. Kui mitte, saab soovitada autoloogset rinna taastamist.

Kui patsient soovib autoloogset ehk oma kudedega rinna taastamist, siis lähtuvalt sellest, kas tegemist on esmase või hilise taastamisega, ebaõnnestunud rekonstruktsiooni või mastektoomia järgse defektiga, tuleb arstil hinnata, kas on võimalik kasutada kõhu alaosa pehmeid kudesid või tuleb arvestada alternatiivsete piirkondadega. Arvestada tuleb patsiendi valmidusega lisaarmideks kehal.

Rinnakontuuri taastamise järgselt tuleb hinnata poole asümmeetriat. Vajadusel on ette nähtud vastaspoolse rinna tõstmine, vähendamine või suurendamine. Viimases etapis taastatakse rekonstrueeritud rinnakontuuri nibuväljakompleks.

Loe lugu täismahus Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles