Suurbritannia mees sai tahtlikult HIVga nakatamise eest karmi karistuse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daryll Rowe.
Daryll Rowe. Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images

Briti mees mõisteti süüdi tahtlikult viie mehe HIV-ga nakatamises ning selle süüteo eest määrati eluaegne vanglakaristus.

27-aastane juuksur Daryll Rowe juhtum on esimene Suurbitannias, kus inimene tahtlikult oma partnereid HIVga nakatamise eest süüdi mõisteti, vahendab Telegraph. Kohus määras sellise süüteo eest karistuseks eluaegse vanglakaristuse. 

Mees palus leebemat karistust, sest väitis, et haigus ei ole enam surmav ning diagnoositutel on hea eluprognoos. Kohtunik ei nõustunud ning määras Rowele eluaegse karistuse, millest minimaalselt 12 aastat tuleb kanda vanglakaristust.

Rowe on esimene inimene Suurbritannias, kes mõistetakse süüdi tahtlikes kehavigastustes, mis on seotud HIVga. Ühe tema ohvri vanemad surid HIVsse, kui mees oli laps ning ohver oli teinud kõik, et viirusest eemale hoida. Ohvri sõnul võttis Rowe temalt õiguse oma tervise eest otsustada ära. 

Rowe oli küüniline ja nakatas oma partnereid tahtlikult, keeldus ravist ja arstide soovitustest. Ta nõudis partneritelt kaitsmata vahekordi ja väitis, et on «puhas». Kui mehed keeldusid, manipuleeris ta varjatult kondoomidega neid rebides või lõigates ning pani oma ohvrid uskuma, et nad on turvalises vahekorras.

Järgnevatel päevadel saatis Rowe ohvritele šokeerivaid ja mõnitavaid sõnumeid ning teatas, et oli neid viirusega nakatanud. Rowe ei näidanud välja mingeid emotsioone, kui kohtunik Caroline Carberry QC tema üheksa ohvri tunnistused ette luges. Kohtuniku sõnul tundsid ohvrid, kellest paljud olid noored mehed 20-ndates eluaastates, et said Rowe tegude tagajärel eluaegse karistuse. Kohtuniku sõnul on kõik süüdistused kokku nii tõsised, et karistus on õigustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles