Mida teha, kui kõrv läheb lukku?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity
Curiosity Foto: Tristan BEN MAHJOUB / PantherMedia / Tristan BEN MAHJOUB

Kõrvad võivad lukku minna väliste faktorite mõjul kui ka selle pärast, mis toimub kõrva sees. Lukus kõrvad mõjutavad kuulmist, tasakaalu ning põhjustavad ebamugavust, kirjutab MedicalNewsToday.

Tihtipeale läheb kõrv lukku, sest:

  • Sinna on kogunenud liigselt kõrvavaiku;
  • Kuulmekanalis on blokk ees;
  • Oled viibinud kõrgustes;
  • Kõrvad on kahjustada saanud külmetushaiguse või allergia tõttu.

Mure kõrvavaiguga

Kõrvavaik hoolitseb selle eest, et kõrva ei satuks liigselt mustust ja võõrkehi. Vahel aga toodavad näärmed liiga palju vaiku, mis põhjustabki kõrvas ummistuse. Siis võib vaik kõvaks kuivada ning tekib tunne, nagu kõrv oleks luku. Kaasneda võivad pearinglus, kõrvavalu ning helisemine kõrvades.

Kõrvu ei peaks vaigust puhastama vatipulkadega, sest nendega torkides võid vaha suruda hoopis sügavamale kõrva sisse. Samuti ei tohi vaiku kõrvast välja kraapida, sest nii võid end vigastada. Kõrvad saab puhtaks loputada juba arst või annab ta soovituse kasutada teatud tilku, mis pehmendavad kõrvavaiku ning teevad selle väljaloputamise kergemaks.

Kõrv on lukus haiguse tagajärjel

Kõrvad võivad minna lukku seepärast, et oled külmetunud või allergiline ning nuuskad tihti. Sel juhul kaasnevad nohu, aevastamine, köha, valus kurk ja mõnel juhul palavik. Haigena peaks võimalikult kiirelt kõrva lukust lahti saama, sest kuna kõik need kanalid on omavahel ühenduses, võib tekkida infektsioon ka kõrvas.

Kui kõrv on lukku läinud infektsiooni või allergia tagajärjel, võib aidata kuuma auru tegemine. Keeva vee auru tuleb sisse hingata nina kaudu. Aidata võib ka soe dušš, mis samuti auru tekitab. Sisse võib hingata ka põletikuvastase toimega eeterlikke õlisid. Näiteks sobivad teepuu-, eukalüpti- ja piparmündiõli, mida tuleb tilgutada samuti sooja vette ja hingata kinnisilmi sisse selle auru.

Abiks on ka soe kompress ning soolaveega kurgu kuristamine, mis aitab leevendada nii ummistust ninas, kurgus kui ka kõrvades.

Kõrv läks lukku lennates

Kui kõrvad on lukku läinud lennukiga lendamisel või muul teadmata põhjusel, siis aitab sage neelatamine, haigutamine, nätsu närimine ning õrnalt nuuskamine ninasõõrmeid kinni hoides. Viimase variandi puhul peaksid kuiva nuuskamise järel tundma kõrvu vabastavat heli.

Arsti poole tasub pöörduda siis, kui kõrvad on juba pikemat aega lukus, kaasneb valu, palavik või kuulmisekaotus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles