Kevadel tasub ettevaatlik olla nii rabarberi kui karulaugu söömisel

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine rabarber.
Kevadine rabarber. Foto: AIN PROTSIN / PM/EMF

Nii mõnigi aias või metsas tärkav taim võib söömisel olla tervisele kahjulik ning põhjustada tõsise tervisehäda.

Terviseamet tuletab seoses soojade ilmade saabumisega meelde, et mürgised kevadtaimed võivad meile tuntud söögitaimedele sarnaneda. 

Igal kevadel saab mürgistuse infoliin mitmeid kõnesid mürgiseid taimi söönud inimestelt või nende lähedastelt. Kuigi näiteks rabarberi noored varred on söögikõlbulikud ning taime lehti võib väikeses koguses kasutada supi maitsestamiseks, ei tohiks tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest neid kasutada ei smuuti ega pesto valmistamiseks.  

Kindlasti tuleb ettevaatlik olla ka maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel – näiteks võilillejuurika asemel on toitu valmistatud mürgisest karumustika juurest. Samuti on inimesed karulaugu asemel söönud piibelehe ja mürgise sügislille lehti.

Enne taimede korjamist ja nende söömist tuleb kindlasti täpsemalt uurida nende välimust ja toimeid. Mürgistuskahtluse korral tuleks helistada terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles