Haigekassa selgitab: kas 40-eurose hüvitise eest saab hambaarsti juures vaid toolile istuda? (2)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui hammaste eest järjepidevalt ei hoolitseta ega käida kontrollis, võib olukord minna päris halvaks ning tagajärgede likvideerimine võib osutuda vägagi kulukaks.
Kui hammaste eest järjepidevalt ei hoolitseta ega käida kontrollis, võib olukord minna päris halvaks ning tagajärgede likvideerimine võib osutuda vägagi kulukaks. Foto: Panther Media / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Hambaravihüvitis on tekitanud inimeste, eriti hambaarstide, seas vastakaid arvamusi. Haigekassa toob välja peamised hambaravihüvitise kohta levivad arvamused ja selgitab neid enda seisukohast. 

1. Hüvitis toimiks paremini, kui seda saaks ükskõik millise arsti juures ja pärast haigekassalt raha tagasi

Nii nagu saame riigi toel Eestis väga kõrgel tasemel haiglaravi, toimib samal põhimõttel nüüd ka hambaravi, mis siiani ei ole olnud haigekassa toel kättesaadav. Ka hambaarstidel on nüüd haigekassaga leping ja kokku lepitud hinnad.

Hambaravi hinnad on kliinikuti üsna erinevad. Ühtne hinnakiri teenustele, mida hüvitab haigekassa, annab inimesele kindlustunde, et ta saab igal pool sama raha eest sama palju ravi. See teeb loodetavasti ka arsti valimise lihtsamaks, kuna inimestel ei saa ega peagi olema laiapõhjalisi teadmisi, kuidas tervishoiuteenuste hinnad kujunevad ja milline tasu on õiglane.

Lisaks on patsiendi jaoks kõige mugavam, kui soodustuse summa arvestatakse automaatselt maha arsti juures ning hiljem ei pea kulutama aega ühegi taotluse või dokumendi täitmiseks. Lepingu sõlmimine haigekassaga on tehtud väga lihtsaks, et iga hambaarst saaks soovi korral võimalikult mugavalt oma klientidele soodustust pakkuda.

2. Paljud hambaarstid ei ole nõus hüvitisega liituma

Tänavu aprilliks saab soodustust kasutada 270 hambaravikabinetis üle Eesti. Aasta esimese kolme ja poole kuuga on hüvitist jõudnud kasutada 82 000 inimest 3,8 miljoni euro eest. Uusi partnereid lisandub pidevalt ning endale lähima leiab haigekassa kodulehe kaardirakenduselt.

Näeme, et järgnevatel aastatel sõlmivad meiega lepingu ¾ hambaarstidest ja hüvitist kasutab vähemalt pool elanikkonnast. Kümne aasta pärast võiks tänu heale ennetustööle näha tõsiste hambahaiguste vähenemist. Eesmärk ei ole lepingud absoluutselt kõigi arstidega või et kõik inimesed kasutaksid hüvitist igal aastal täies ulatuses - oluline on, et hambaravi oleks senisest paremini kättesaadav just neile, kes seda kõige enam vajavad. Sellised suured muudatused ei juhtu kunagi üleöö, aga hüvitis on esimene samm õiges suunas, et hambaravi oleks inimestele (sh erineva sotsiaalmajandusliku taustaga inimestele) kättesaadavam ka viie ja kümne aasta pärast.

3. Liiga madalad hinnad ei võimalda hambaarstil kvaliteetset ravi osutada

Teenuste hinnakiri on üle vaadatud ja uuendatud 2018. aasta alguses ning hinnad tõusid võrreldes mullusega 19 protsenti. Tänavu hüvitisega liitunud Dentes A&E juhataja Kaur Kirjanen ja Uku hambaravi juhataja Viktoria Härmik ütlesid hiljuti Sakalas, et otsustasid lepingu sõlmida, kuna soovisid enda klientidele vastu tulla. Ka Viljandi hambakliiniku juhataja Kris Allik tõdes samas artiklis, et uute hindadega on võimalik pakkuda head teenust. Viljandi maakond, kus esialgu pakkusid hüvitist vähesed arstid, on tänaseks seda võimalik kasutada 12 kabinetis, millest pooled asuvad Viljandis.

Hüvitis, mis toetab inimeste regulaarset suutervise kontrolli, aitab ennetada probleemide süvenemist ja tuletada arsti abil meelde suutervise põhitõdesid.

4. 40 euro eest saab hambaarsti juures ainult toolile istuda

Toome konkreetse näite: 80 euro eest, millest pool maksab inimene ise ja teise poole haigekassa, saab ühel külastusel:

  • tuimestuse ja kolm väiksemat hambaplommi;
  • tuimestuse, kaks väiksemat plommi ja hambakivi eemaldamise neljal hambal;
  • tuimestuse ja kahe hamba eemaldamise.

Lapseootel naised, väikelapse emad, pensionärid ja osalise või puuduva töövõimega inimesed saavad hambaravi jaoks hüvitist 85 eurot aastas.

5. 40 või 85 eurost on vähe kasu, kui inimesel on suus väga tõsised probleemid

Keerulisemate hambaprobleemide hüvitamise küsimus vajab lahendamist. Sel aastal töötab haigekassa koostöös erialaseltsidega välja põhimõtted, kuidas tagada neile inimestele vajalikud teenused piisavas mahus.

Vältimatu hambaravi eest tasub alati haigekassa, see on tasuta kõigile, sh ilma ravikindlustuseta inimestele. Vältimatu abi vajaduse otsustab arst. Selle alla kuuluvad ka suures põletikus hamba väljatõmbamine, mädakollete avamine jm. Vältimatut abi ei osuta aga iga hambaarst ja enne külastust tuleks seda kontrollida. Loe lähemalt: vältimatu hambaravi.

6. Hüvitist ei peaks jagama kõigile, vaid ainult neile, kes seda kõige enam vajavad

Hambaravi on kahtlemata kulukas. 40-eurone hüvitis on mõeldud selleks, et eelkõige inimesed, kes ei ole just majanduslikel põhjustel käinud ammu suutervist kontrollimas,  seda nüüd teeksid. See on esimene samm, et kaardistada suutervise olukord, tuletada meelde põhitõed ja alustada vajadusel raviga.

Haigekassa loodab heale koostööle hambaarstidega, kes tuletavad inimesele meelde suuhügieeni kuldreeglid, et hoida hambaid tervena ja ennetada probleemide süvenemist: janu korral joo vett, toidukordade vahel pea vähemalt kolm tundi pausi (ka magustatud joogid on hammaste jaoks toidukord), pese hambaid kaks korda päevas vähemalt kaks minutit, toitu tervislikult ning kontrolli hambaid arsti juures kord aastas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles