Ravimi kõrvaltoime muutis mehe silmade värvi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstivisiidile tulnud mehe silmavalged olid värvi muutnud.
Arstivisiidile tulnud mehe silmavalged olid värvi muutnud. Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Volodymyr Melnyk

70ndates aastates mees läks arsti juurde, sest tema silmavalged muutusid siniseks. Selgus, et põhjus oli pikka aega võetud ravimis. 

Mehe sõnul ei olnud nägemine halvenenud ning silmad ei teinud valu. Möödunud aasta jooksul olid aga tema silmavalged järg-järgult siniseks muutunud, vahendab Fox News

Arstid kontrollisid mehe nägemist ja teisi tervisenäitajaid ning kõik tulemused olid normis. Küll aga olid mehe silmavalged tõesti sinakat värvi, samuti olid sinised mehe kõrvad, kirjutati inglise meditsiiniajakirja raportis.

Arstivisiidil selgus värvimuutuse põhjus. Mees ütles arstidele, et oli oma põletikulise artriidi raviks võtnud ravimit minotsükliin juba 15 aastat. See on antibiootikum, mida kasutatakse enamasti bakteriaalsete infektsioonide raviks, kuid tänu ravimi põletikuvastasele toimele kasutatakse seda mõnikord ka reumatoidartriidi raviks.

Ravimi kõrvaltoimena on välja toodud, et pikaajalisel kasutusel võib see põhjustada naha, kõrvade, sõrmeküünte, hammaste, igemete, armkoe ja ka silmavalgete värvimuutust. Pole selge kui levinud see kõrvaltoime on. 2016. aasta uuringus vaadati peaaegu 300 patsienti, kes võtsid liigesepõletiku raviks minotsükliini. Peaaegu pooltel patsientidel nähti peale viite aastat mingil määral naha värvi muutumist. Kuid vaid kolmel protsendil muutis värvi silmavalge.

Pole teada, kuidas minotsükliin täpselt kudede värvimuutust põhjustab. Arvatakse, et ravimi kõrvalprodukt metaboliit võib nahas oleva naturaalse pigmendi melaniiniga lahustumatuid ühendeid moodustada, mida naharakkudes säiluvad. Värvimuutus võib ajaga kaduda või olla püsiv.

Arstid soovitasid mehel ravimi võtmise lõpetada, et vaadata, kas silmavalgete värv muutub tagasi endiseks. Mees hakkas oma haiguse raviks võtma teist ravimit metotreksaat. Siiski ei näinud arstid aasta möödudes mehe silmavalgete värvi tagasi muutumises mingit edasiminekut.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles