Südamesiirdamisel käib minutite mäng

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna 25. jaanuari õhtul oli keerulised ilmastikuolud, siis tuli Helit Soome saatnud Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogil  Pentti Põder (pildil vasakul), südamekirurg Günter Taalil ja kiirabiosakonna juhataja Lilian Läätsil selga panna tormiülikonnad.
Kuna 25. jaanuari õhtul oli keerulised ilmastikuolud, siis tuli Helit Soome saatnud Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogil Pentti Põder (pildil vasakul), südamekirurg Günter Taalil ja kiirabiosakonna juhataja Lilian Läätsil selga panna tormiülikonnad. Foto: Erakogu

Viimasel kahel aastal on endale Soomes uue südame saanud seitse Eesti inimest, üle lahe tehakse operatsioone väga lihtsal põhjusel – Eesti-suguses väikeriigis ei ole mõtet mõne lõikuse jaoks aastas vajalikku tippkeskust ülal pidada.

Täpne ajastamine on südamesiirdamise puhul väga oluline, sest süda talub ilma vereringeta olekut neli tundi. «Kui süda üle antakse, peame kohe seda sisse õmblema hakkama, siis ei saa enam midagi sättida ega prepareerida, sest see peab nii ruttu kui võimalik saama verd,» sõnab südamekirurg Günter Taal. Seetõttu ongi väga oluline ajastamine, millal teises linnas süda välja võetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles