Nõrk käepigistus võib anda märku südameprobleemidest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käepigistusest võib palju välja lugeda.
Käepigistusest võib palju välja lugeda. Foto: Philippe Ramakers / PantherMedia / Philippe Ramakers

Käepigistuse tugevus võib olla arvestatav südame tervise näitaja, leiti Londoni Queen Mary ülikooli uuringus. 

Teadlased leidsid seose lõdva käepigistuse ja soovimatute muutuste vahel südame ehituses ning toimimises, vahendab Huffington Post

Eksperdid arvavad, et käepigistuse jõudu võib kasutada südame tugevuse hindamiseks. Teadlased analüüsisid peaaegu 5000 inimese südame skaneeringuid. Uuringus vaadeldi 40–69 aastaseid täiskasvanuid, kelle hulgas oli nõrga ja lodeva käepigistusega inimesi.

Nad leidsid, et tugevam haare tähendas, et südamesse pumbati rohkem verd ning südamlihased olid tervemad. Nõrga käepigistusega inimestel oli sagedamini kahjustatud ja laienenud süda.

Südame laienemine ei ole omaette haigus ega diagnoos. Südame laienemine tähendab, et kõik südame õõned või üks õõntest (tavaliselt vasak vatsake) on oluliselt normist suurenenud. Tõeline südame laienemine esineb mitmete tõsiste südamehaiguste korral – kardiomüopaatia, hüpertooniatõbi, klapirikked, südamepuudulikkus jne, kirjutatakse tervisenõustamise portaalis Kliinik.  

Kätepigistus on odav, jätkusuutlik ja lihtne meetod, millega tuvastada südamehaiguse riskiga inimesed ning ennetada surmavaid südameprobleeme nagu infarkt. Uuringus mõõdeti käepigistuse tugevust dünamomeetriga kolme sekundi jooksul.

Uuringu teinud teadlaste sõnul ei tähenda nõrk käepigistus või raskused purgi avamisel kohe, et inimest võiks ähvardada südameinfarkt. Kui aga oled mures oma südame tervise pärast, tuleks sellest rääkida oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles