Uuringust selgus, et Eestis soovituslikud alkoholitarvitamise piirid ei pruugi olla ohutud (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti meeste soovituslik kogus on 16 ühikut alkoholi, mis on võrdne 14,5 klaasi veiniga või 7,5 pooleliitrise õluga.
Eesti meeste soovituslik kogus on 16 ühikut alkoholi, mis on võrdne 14,5 klaasi veiniga või 7,5 pooleliitrise õluga. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Nädalane alkoholikogus, mis tervisele negatiivselt ei mõju jääb suure uuringu järgi 100 grammi piiresse. See teeb 5–6 ühikut alkoholi nädalas ja on rohkem kui pool eesti meestele maksimaalselt soovitatud nädalasest kogusest. 

Südame- ja veresoonkonna tervisele mõjuvad kahjulikult juba palju väiksemad kogused kui on Eesti soovituslik nädalane norm. Uuringus leitud seosest tuleneb vajadus kriitiliselt üle vaadata senised ohutu alkoholitarbimise soovitused, kirjutab Eesti Arst

Rahvusvahelise osalusega uuringus analüüsiti 85 uuringu andmeid, kus oma alkoholitarbimise kohta olid esitanud andmeid 599 912 isikut. Alkoholi mõju tervisele jälgiti neis uuringutes kokku 5,4 miljoni patsientaasta vältel. 

Ilmnes, et väikseim suremuse risk oli isikutel, kes tarbisid nädalas alkoholi koguses kuni 100 grammi või vähem. Samas koguses alkoholi tarbijatel oli ka väikseim koronaarhaigusse, välja arvatud müokardi infarkt, südamepuudulikkuse, fataalse kuluga hüpertensiooni ja aordi aneurüsmi haigestumise risk. 

Paradoksaalselt vähendas suurem alkoholitarbimine mõnevõrra müokardi infarkti riski (riskisuhe 0,94). Oodatav eluiga 40 aasta vanuselt oli neil, kes jõid alkoholi nädalas 100 grammi või vähem, 4–5 a pikem võrreldes nendega, kes jõid alkoholi nädalas 300 grammi või enam. Uuringust ilmneb, et alkoholitarbimise ja kardiovaskulaarse haigestumise seos on komplitseeritum.

Eestis on soovituslik nädalane alkoholikogus meestel 16 ühiku ja naistel 8 ühiku piires, kusjuures soovitatakse jätta nädalasse vähemalt kolm alkoholivaba päeva, vahendab Alkoinfo. 16 alkoholiühikut on võrdne 12,3 pitsi kange alkoholiga või 14,5 klaasi veiniga. 

Arenenud riikides on alkoholikoguse kohta antud erinevaid soovitusi. Näiteks USA, Kanada ja Rootsi loevad ohutuks tarbimiseks umbes 196 grammi alkoholi nädalas, Portugalis, Itaalias ja Hispaanias peetakse ka eeltoodust poole võrra suuremaid tarbitud alkoholikoguseid tervisele ohutuks.

Ühendkuningriigis peetakse ohutuks umbes 100 grammi alkoholi tarbimist nädalas. Sellise koguse alkoholi saab, kui juua 5–6 ühikut alkoholi. Üks ühik on 80 milliliitrit veini või 0,5 liitrit 4,5-kraadise kangusega õlut või 25 milliliitrit 40 kraadi kangusega jooki. 

Uuring avaldati algselt teadusajakirjas Lancet. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles