Indoneesia paksim poiss kaotas pool oma kehakaalust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arya Permana 2018. aasta jaanuaris.
Arya Permana 2018. aasta jaanuaris. Foto: CATERS NEWS / Caters News Agency

10-aastaselt 190 kilogrammi kaalunud poiss nimetati Indoneesias maailma kõige paksemaks poisiks, kaks aastat hiljem on teismeline poole kergem. 

Indoneesia 12-aastane poiss Arya Permana on hüljanud maailma paksima poisi tiitli, võttes viimase kahe aastaga alla peaaegu poole oma kehakaalust, vahendab ABC

Permana maadles oma kaaluga pikalt, tundis end väsinuna vaid peale kümmet sammu, tal oli raske uinuda, istuda, liikuda ja sõpradega mängida. Poiss sai Indoneesia meedia lemmiklapseks ning iga tema kaotatud kilogramm oli jälgimise all.

Kaks aastat tagasi kaalus 10-aastane poiss 190 kilogrammi. 
Kaks aastat tagasi kaalus 10-aastane poiss 190 kilogrammi. Foto: MAHENDRA / AFP

Nüüd on Permana peale eelmise aasta aprillis tehtud seedetrakti operatsiooni kaotanud 83 kilogrammi. Arst ja toitumisnõustaja jälgivad endiselt poisi kaalulangetust ning hoiavad teda rangel dieedil. Tal on keelatud süüa maiustusi, magusaid jooke ja eriti karastusjooke. Lisaks peab ta sööma rohkem värskeid puuvilju ja regulaarselt trenni tegema. Poisi eesmärk on kaotada veel 50 kilogrammi ning tema vanemad ja sugulased toetavad teda selle sooviga. «Saan mängida jalgpalli, tennist, sulgpalli ja kõige olulisem, saan käia koolis,» ütles Permana.   

Indoneesia on Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel riik, kus laste rasvumisprotsent on kõrge. 2013. aastal oli 12 protsenti lastest ülekaalulised. Probleem on üha kättesaadavamas kiirtoidus ning maiustustes ja karastusjookides. Samuti arvati varem, et ülekaal näitab head tervist ning paksud lapsed on armsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles