Ministeerium kavandab tasuta vaktsineerimist leetrihaigete lähedastele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Seoses leetrijuhtudega Saaremaal sotsiaalministeerium kooskõlastusringile immuniseerimiskava muudatused, millega pakutaks nakkushaigetega kontaktis olnud inimestele riigi poolt tasuta vaktsiini. 

«Hiljutised Saaremaal diagnoositud leetrijuhtumid on murettekitavad, sest tegu ei ole enam välisriigist sissetoodud nakkuse, vaid kohaliku levikuga. Et vaktsineerimine on vähenenud, siis on tekkinud olukord, kus tänu vaktsineerimisele varasemalt riigist tõrjutud haigus on taas levima hakanud,» ütles tervise- ja tööminister Riina Sikkut. 

Riikliku immuniseerimiskava muudatus näeb ette, et vaktsiinvälditavate nakkushaiguste epideemilise leviku ohu korral on terviseametil võimalik kasutada olemasolevaid vaktsiinivarusid, et tasuta vaktsineerida haigusest ohustatud ehk nakkusekandjaga kontaktis olnud inimesi, sõltumata vanusest. Tavaolukorras on immuniseerimiskava vaktsiinid täiskasvanutele tasulised.

Muudatus võimaldaks ka tulevikus põhjendatud juhtudel nakkusohus inimesi tasuta vaktsineerida siis, kui ähvardab mõne muu vaktsiinvälditava nakkushaiguse epideemiaoht. Nakkushaiguse epideemilise leviku ohtu hindab terviseamet, kes teeb kindlaks nakkushaigega kontaktis olnud inimesed ning vajadusel ka ettepaneku vaktsiinivarude kasutuselevõtuks.

Määruse teise muudatusega võimaldatakse luuüdi siirdamise patsientidele siirdamise järgselt revaktsineerimist riigieelarvest immuniseerimiskava vaktsiinidega. Luuüdi siirdamise näidustusega patsiente on aastas 20-30. Muudatusega tagatakse, et siirdamise läbinud inimene ei jää enam vaktsiini hinna või kättesaadavuse raskuste tõttu vaktsineerimata.

Eelnõu menetletakse kiireloomuliselt leetrite epideemilise leviku ohu tõttu. Eelnõu saadetakse kooskõlastamiseks kõigile ministeeriumidele ning arvamuse avaldamiseks terviseametile, ravimiametile, haigekassale, Eesti immunoloogide jaaAllergoloogide seltsile, Eesti perearstide seltsile, Eesti arstide liidule ja Eesti haiglate liidule. Muudatused on kavandatud jõustuma üldises korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles