Apteeker: vererõhku tuleb mõõta ka noortel inimestel (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vererõhku tasub aeg-ajalt kontrollida.
Vererõhku tasub aeg-ajalt kontrollida. Foto: Panther Media/Scanpix/Andriy Popov

Seoses ülemaailmse hüpertensioonipäevaga, mida tähistatakse 17. mail, pööravad ka Apotheka apteegid algaval nädalal rohkem oma külastajate tähelepanu kõrgvererõhutõve ohtlikkusele ja vajadusele jälgida oma vererõhku.  

«Kõrgenenud vererõhk on südamehaiguste, ajuinsuldi ja neeruhaiguste peamine riskitegur. Kõigil soovijail avaneb paljudes Apotheka apteekides võimalus 14.–20. mail tasuta oma vererõhku mõõta – kõrgvererõhutõve korral on varajane sümptomite avastamine eriti oluline, sest see võimaldab ennetada haiguse väljakujunemist,» sõnas Apotheka apteeker Kerli Valge.

Ta tõdes, et vererõhku peaksid kõik inimesed, vanusest hoolimata, kontrollima vähemalt iga kahe aasta tagant. «Kui perekonnas on esinenud kõrgvererõhutõbe, infarkti või insulti või kui vererõhu näitajad on piiripealsed ehk 130–139/85–89mmHg, tuleb mõõta vererõhku vähemalt kord aastas,» rääkis Kerli Valge. Apteeker lisas, et kõrge vererõhu korral ei teki alati kohe enesetundehäireid ega nähtavaid haigusilminguid, kuid süda ja veresooned kahjustuvad siiski. «Kui kõrge vererõhk püsib kaua, muutuvad elundite kahjustused pöördumatuks,» selgitas ta.

Kogu maailmas on rohkem kui 1,5 miljardit hüpertensiooni ehk kõrge vererõhu all kannatavat inimest. 2030. aastaks esineb kõrgvererõhktõbe 30 protsendil täiskasvanutel. Aastas diagnoositakse Eestis umbes 3000 infarkti, iga aastaga kasvab vererõhuhaigete hulk. Haigekassa andmetel diagnoositi Eestis 2012. aastal kõrgvererõhktõbi esimest korda 9307 inimesel. Eesti eakatel ulatub hüpertensiooni levimus üle 60 protsendi.

Seda, millistes Apotheka apteekides vererõhku saab mõõta, näeb Apotheka leheküljelt https://www.apotheka.ee/teenused/vererohu-mootmine/. Vererõhu mõõtmiseks eraldi aega tingimata broneerida pole vaja. Samuti jagavad apteekrid nõu apteegis müügil olevate vererõhuaparaatide kohta ning õpetavad, kuidas tuleb kodus vererõhku mõõta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles