Uuring: polütsüstiliste munasarjade sündroom võib tekkida juba emaüsas

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündroom on sage naiste viljatuse põhjus.
Sündroom on sage naiste viljatuse põhjus. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Polütsüstiliste munasarjade sündroom on levinud naiste viljatuse põhjus. Teadustöö näitas, et see võib tulla hormonaalsest ebakõlast enne sündi.

Teadlastel õnnestus sündroom hiirtel välja ravida ning kliiniline uuring naistega algab selle aasta teises pooles, teatab New Scientist.

Polütsüstiliste munasarjade sündroom mõjutab maailmas ühte naist viiest. Seisund häirib munasarjade tööd ning sümptomid on näiteks ebaregulaarne menstruatsioon ja raskused rasestumisega.

Sündroomi sümptomid:

  • ebaregulaarne menstruatsioon või selle täielik puudumine, mis tähendab, et munasarjadest ei vabastu munarakke
  • raskused rasestumisega
  • liigne karvakasv, mis tuleb testosterooni üleküllusest
  • kaalutõus
  • rasune nahk ja akne

Siiski ei ole rohkem kui pooltel naistel mingisuguseid sümptomeid.

«See on kõige tavalisem hormonaalne haigus, mis viljakas eas naisi mõjutab, kuid selle ravimine ei ole piisavalt tähelepanu saanud,» ütles Austraalia Adelaidi ülikooli teadlane Robert Norman. Prantsuse teadlased leidsid, et sündroomi võib enne sündi vallandada liigne anti-Müller hormooniga kokkupuutumine üsas.

Nad leidsid, et rasedatel naistel, kellel on polütsüstiline munasarjade sündroom, oli selle hormooni tase 30 protsenti kõrgem kui oleks normaalne. Kuna teatakse, et sündroom on pärilik, tahtsid uurijad tõestada, et hormooni ülekaal raseduse ajal võib ajendada sündroomi tekkimist ka tütardel.

Nad süstisid hormooni rasedatele hiirtele ning kui nende järeltulijad üles kasvasid, oli näha, et neil esines palju polütsüstilsite munasarjade sündroomi, samuti harvemat ovulatsiooni ning hilisemat rasestumist kui tavaliselt.

Hormooni liig paistis stimuleerivat ajurakke, mis tõstavad testosterooni taset. Peale ravimi, cetrorelix, saamist, mida kasutatakse naiste hormoonide kontrollimiseks, ei esinenud hiirtel enam polütsütsiliste munasarjade sündroomi. Teadlaste sõnul võib see olla kasulik strateegia, millega ovulatsioon taastada ning rasestumise võimalust suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles