EMO-sse pöördujate arv väheneb aasta-aastalt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ Kliinikumi EMO.
TÜ Kliinikumi EMO. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Haiglate erakorralise meditsiini osakonda (EMO) pöördujate arv väheneb kolmandat aastat, kuid siiski minnakse sinna viiendiku võrra rohkem kui kümme aastat tagasi, selgus Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmetest.

2017. aastal pöördus kogu Eestis erakorralise meditsiini osakonda keskmiselt 1300 inimest päevas, mida on 1,4 protsenti vähem kui eelneval aastal. Erakorralise meditsiini teenust osutab Eestis 20 haiglat.

Mullu vähenes erakorraliste patsientide arv enim kohalikes haiglates, kokku 7,5 protsenti. Piirkondlikes haiglates vähenes patsientide arv kolm ning üldhaiglates 1,5 protsenti võrreldes eelneva aastaga. Keskhaiglatesse pöördus 0,5 protsenti rohkem patsiente kui mullu.

Patsientide saabumise viis EMO vastuvõttu on sarnane eelnevate aastatega. Endiselt pöördub EMO-sse kõige rohkem patsiente iseseisvalt. Veerand tuuakse kiirabiga, teistest raviasutustest suunatakse EMO-sse 6,5 protsenti ja tagasikutsel või politsei saatel saabus alla kahe protsendi patsientidest.

Enamik erakorralise meditsiiniabi patsientidest saadetakse pärast esmaabi osutamist haiglast koju ja viiendik jään haiglaravile. Kohalikes haiglates on patsientide ravi jätkamiseks hospitaliseerimise protsent teistest haiglatest kõrgem – 36 protsenti

Erakorraline meditsiin on mõeldud abistamaks erakorralist haiget ägeda haigestumise, trauma või mürgistuse korral sõltumata soost, vanusest, kahjustatud anatoomilisest piirkonnast ja seisundi raskusest. Haiglad on koostanud ka infolehe, mis aitab patsiendil teha otsuse, kas minna EMO-sse või perearsti jutule.

Erakorralise meditsiini statistika on avaldatud TAI tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles