Kuidas pidurdada naha vananemist? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Happy And Glamorous Senior Woman
Happy And Glamorous Senior Woman Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Üks olulisimaid asju, mida saad oma naha välimuse ja tervise parandamiseks teha on mitmekesise toidu söömine. Vananemisvastastest kreemidest on kasu, kui nende koostisosad on õigesti valitud ja kvaliteetsed. 

Erinevat värvi puuviljad ja köögiviljad, eriti marjad ja rohelised lehtköögiviljad, tervislikud valgud ja rasvad, näiteks lõhest, panevad naha särama, rääkis dermatoloog ja toitumisspetsialist Nicholas Perricone. Samal ajal võiks suhkru, rafineeritud süsivesikute ja transrasvade söömist vähendada. Nahaarst soovitab oma patsientidel kohvi asemel rohelise tee valida ning tema sõnul märkavad nad pisikeste kortsukeste vähenemist ja naha säravaks muutumist juba paari päeva pärast. 

Vananemisvastaste toodete kasutamisel soovitavad nahaarstid valida tooted firmadelt, kes panustavad teadusuuringutesse. Niisutajad aitavad kuiva naha puhul vaid siis, kui sisaldavad aktiivseid koostisosi. Siiski on erinevatel toodetel märkimisväärne vahe nende koostisosade kvaliteedis, annuses ja imendumisvõimes nahasse.

Vananemisvastased tooted võiksid sisaldada: 

  • Antioksüdante: C-vitamiini, alfa-lipoehapet, polüfenoole ja koensüümi Q10. 
  • Retinooli, mis suudab suurendada kollageeni tootmist, suurendab naha uuenemist ning isegi parandab päikese tehtud kahjusid. Retionool võib tekitada nahaärritust ja kuivust, eriti kui see on väga tugevas koostises, näiteks nahaarsti retseptiga saadud tootes. Retinooli kasutamist ongi hea arutada nahaarstiga.
  • Kasvufaktoreid: koorivad happed, nagu alfa-hüdroksühapped, mis eemaldab surnud naha kihi, hüaluroonhapet suuremaks niisutuseks, niatsiinamiidi (vitamiin B3), mis on põletikuvastane ning keramiide ehk loduslikke rasvu, mis aitavad nahka täidlasemaks muuta.
  • Dimetüülaminoetanooli kottis naha vähendamiseks
  • Peptiide naha noorendamiseks 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles