TAI: kondoom on uues suhtes sama elementaarne kui turvavöö autosõidul

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoom kaitseb HIVi eest.
Kondoom kaitseb HIVi eest. Foto: Panther Media / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Kondoomi kasutamise olulisusest juhusuhetes ei pea kuigivõrd lugu vanusegrupp 35+, kuigi just nende seas esineb üle poolte uutest HIVi juhtudest.

«Kondoomi kasutamine partneri puhul, kelle HIV-staatus pole selge, peaks olema sama enesestmõistetav kui autosõidul turvavöö kinnitamine. Samuti hoolib kondoomi kasutav inimene nii enda kui ka oma partneri tervisest,» ütles Tervise Arengu Instituudi (TAI) tervise ja heaolu edendamise keskuse juht Tiia Pertel.

Ta rõhutas, et mitmed seksuaalsel teel levivad nakkused ja HIV võivad kulgeda pikka aega ilma sümptomiteta, mis tähendab, et inimene ei pruugi oma nakatumisest teadlik olla. Ainus viis kindel olla on teha HIVi ja teiste seksuaalsel teel levivate infektsioonide testid. Uue suhte puhul on aga kondoom ainus vahend, mis seksuaalsel teel levivate infektsioonide, sealhulgas HIVi eest kaitseb.

TAI uus sotsiaalkampaania «Miljon põhjust armastada» tuletabki meelde kondoomi vajalikkust eriti uutes seksuaalsuhetes. Kuigi kampaania on suunatud kõigile seksuaalselt aktiivsetele inimestele, siis eraldi pööratakse tähelepanu vanusegrupile 35-55, kuna selles vanuses kasutatakse kondoomi oluliselt harvem kui seda teevad nooremad. 35-55-aastastest ei kasuta juhusuhetes mitte kunagi kondoomi üle poolte naistest ja üle kolmandiku meestest. Juhuvahekorras on olnud sellest vanusegrupist viiendik meestest ja iga kaheksas naine. Samas üle poolte uutest HIV-juhtudest on just sellest vanusgrupist.

HIV testi on võimalik teha piiramatult ja tasuta perearsti juures, samuti HIV nõustamise ja testimiskabinettides, seksuaaltervise- ja meestekliinikutes, naistearstide ja muude eriarstide juures. Kiirteste müüvad ka apteegid.

Kampaania kestab suve lõpuni tänavatel, televisioonis, raadios ja internetis. Selle teave on kättesaadav nii eesti kui vene keeles veebilehel, kust leiab nii lisainfot seksuaalsel teel levivate infektsioonide kohta kui ka teisi põhjuseid, miks kondoomi kasutada.

Eesti on uute HIV nakatumiste hulga poolest suhtena elanikkonna suurusesse Euroopas Läti järel teisel kohal. Eelmisel aastal diagnoositi Eestis 219 uut HIVi juhtu. Kokku on Eestis HI-viirus diagnoositud 9 792 inimesel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles