Mitu korda nädalas peab trenni tegema, et arterid jääks terveks?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli kuni viis pooletunnist treeningut nädalas hoiab arterid tugevana.
Neli kuni viis pooletunnist treeningut nädalas hoiab arterid tugevana. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann

Südamearterite terve ja elastsena hoidmiseks tuleb trenni teha neli kuni viis korda nädalas.

Kaks kuni kolm treeningut nädalas hoidsid ainult mõned arterid tervena, leidis, 60-aastaste inimestega tehtud uuring, vahendab CNN

Uurijate sõnul vähendas südameprobleemide riski igasugune treening. Selleks, et südame ja veresoonte vananemist peatada, oli oluline teha piisavalt palju sporti ja seda õigel ajal elus.

Teadusajakirjas avaldatud uuring vaatas osalejate treeningu ajalugu terve elu jooksul ning mõõtis nende arterite jäikust. Arterid on veresooned, mis kannavad verd südamesse ja sealt välja üle terve keha. Arterid on torukujulised ning vananedes kalduvad arterid muutuma jäigaks. Ebatervislik eluviis põhjustab arterite ummistumist rasvamassiga.

USA teadlased leidsid, et terve elu jooksul kaks kuni kolm korda nädalas 30 minutit treenimine, muutis tervemaks kestmised arterid, mis varustavad verega pead ja kaela. Neil, kes tegid trenni 4–5 korda nädalas 30 minutit, nii nagu on ka soovitatud liikumisjuhendis, olid tugevamad keskmised kui ka suured arterid. Suured arterid viivad verd rinda ja kõhtu.

Uurijad ei arvestanud teisi faktoreid, nagu toitumine, sotsiaalne taust ja haridus, millel võinuks tulemustele mõju olla. Teadlaste sõnul saaks nende teadmistega luua treeningprogramme, millega südant noorena hoida. Varasemad uurimused on  näidanud, et 70-aastasena on südame vananemist juba raske peatada, sest südame ja arterite struktuuri on raske muuta, isegi aastatepikkuse treeninguga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles