Uuring: üks muna päevas hoiab südame tervena

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem kardeti munast saadavat kolesterooli, kuid selle osakaal on tegelikult tähtsusetu.
Varem kardeti munast saadavat kolesterooli, kuid selle osakaal on tegelikult tähtsusetu. Foto: Ivanna Grigorova / PantherMedia / Ivanna Grigorova

Igapäevane muna söömine vähendab südamehaiguste ja insuldiriski, leidis poole miljoni inimesega tehtud Hiina uuring.

Eksperdid rõhutavad, et igasugune muna tarbimine peaks olema tervisliku elustiili osa, et sellest täit kasu saada. Hirm, et liiga palju mune võib kahjulik olla, on aga alusetu, vahendab BBC.

Hiinas tehtud uuring tegi kindlaks, et kuni üks muna päevas ei tõsta südame- ja veresoonkonnahaiguste riski ning pigem on see tervisele kasulik. Ajakirjas Heart avaldatud uuring leidis, et igapäevaselt muna tarbinud inimeste suremus südame- ja veresoonkonnahaigustesse oli 18 protsenti väiksem ning suremine insulti 28 protsenti väiksem kui neil, kes muna ei tarbinud.

Aastatel 2004–2008 vastas üle poole miljoni 30–79-aastase hiinlase internetiküsimustikele, kus nad andsid infot munatarbimise kohta. Osalejate terviseandmeid jälgiti hiljem registritest ning leiti, milliseid haigusi nad olid põdenud või millesse surnud.

Enamik arste julgustab inimesi muna sööma, sest see üks on toitaineterikkamaid toite, mis looduslikult esineb. Muna sisaldab palju valku, A, D, B ja B12 vitamiini, luteiini ja zeaksantiin, mis kaitsevad vanas eas silmi.

Ainus oht, mis liigsel muna söömisel võib olla, on ühe toidu ületarbimine. Näiteks munast võib inimene saada liialt valku, mida saame toidust ka muidu võrdlemisi palju. Pidev valgu üleküllus võib olla kurnav neerudele. Kuigi munad sisaldavad natuke kolesterooli, on küllastunud rasvade söömisel meie veres sisalduvale kolesteroolile suurem mõju. Munas on rasva 4,6 grammi ehk umbes teelusikatäis, kuid ainult neljandik sellest on küllastunud rasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles