Uudne lahendus: vitamiinid liiguvad plaastritesse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlavarrele energiaplaastri panemine.
Õlavarrele energiaplaastri panemine. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kuigi tänapäeval tarbivad paljud toidulisandeid, ei mõelda sageli, kui palju tarbitud vitamiinidest või mineraalainetest tegelikult kasu on.

«Toidulisandite turg liigub selles suunas, et järjest olulisem on vitamiinide ja mineraalide imendumine ehk see, kui palju nendest jõuab rakkudesse,» rääkis transdermaalseid plaastreid tootva ja Eesti kapitalil põhineva firma SOS Health farmatseut Maren Jents.

Vitamiinid võivad imenduda väga erinevalt. Kõige madalama imendumisega on Jentsi sõnul klassikalisel kujul tabletid. Imendumise puhul annavad aga teistele silmad ette suukaudsed ja naha kaudu imenduvad spreid, plaastrid, suukaudsed spreid ja liposoomsed vitamiinid.

«Samuti liigutakse järjest rohkem sinnapoole, et toodetes oleks võimalikult vähe lisa- ja abiained, mida on enamjaolt palju alla neelatavates tablettides ja kapslites,» lausus Jents. Tema sõnul moodustavad tablettide puhul sageli suure osa koostisest lisa- ja abiained ning väikem osa on toimeainetel. Lisa- ja abiained aga koormavad organismi.

Imendumine loeb

Jentsi sõnul imenduvad mitteallaneelatavad toidulisandid paremini kui allaneelatavad. Erandiks on vaid liposoomsed vormid, mille puhul on vitamiin on kapseldatud rakuga sarnase ainega nanopallikesesse, mis läheb otse rakku. Liposoomid kaitsevad kapseldatud aineid seedimise ja lagunemise eest.

«Tegelikult on vale tarbida toodet selle järgi, kui palju mingit toimeainet toode sisaldab, tarbida tuleks hoopis selle järgi, palju sellest reaalselt ka imendub,» ütles Jents. Tema sõnul on ka  Euroopa Liidus praegu käimas arutelud, et pakendil peaks lisaks olema info, et kui palju antud tootest toimeaineid imendub. Näiteks sisuliselt on liposoomse vitamiini ühe päeva annus võrdne 97 tavalise tabletiga, lisas farmatseut.

Plaastrite puhul imenduvad vitamiinid ja mineraalained naha kaudu otse vereringesse ja ei läbi seedetrakti, kus osa vitamiine ja mineraale hävineb enne vereringesse jõudmist. «Plaastrite peamine eelis on see, et plaastrid imenduvad kiht-kihilt pika aja jooksul,» rääkis Jents. Ta lisas, et tablettide kujul vitamiinide kasutamisel on mõju lühiajaline. Tablett imendub paari tunni jooksul, energiatase tõuseb kõrgele ja siis kukub järsult. Plaastritel on ühtlaselt kõrge imendumine kogu päeva jooksul.

Transdermaalsed plaastrid aitavad näiteks ennetada ja leevendada pohmelli, annavad energiat või täidavad inimeste B-vitamiinide varusid. Plaastritest imenduvad  vitamiinid ühtlaselt kogu päeva jooksul, kuna vitamiinid ja mineraalid on seal kihtidena ja need kihid imenduvad järk-järgult.

Vitamiiniplaaster käe peal.
Vitamiiniplaaster käe peal. Foto: TAIRO LUTTER / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Tekitavad põnevust

Apotheka proviisori Anne-Mai Rogenbaumi sõnul on transdermaalsed plaastrid neil müügil olnud juba ligikaudu pool aastat. «Need tekitavad inimestes kahtlemata huvi, päris palju küsitakse, millega on tegu ja kuidas need toimivad,» rääkis proviisor. Tema sõnul lähevad kõige enam kaubaks transdermaalsed pohmelli leevendavad plaastrid.

Rogenbaum selgitas, et selline plaaster tuleb paigaldada näiteks kuivale ja puhtale õlavarrele enne alkoholi tarbimise alustamist. Toimeained hakkavad imenduma 30 minuti möödudes alates plaastri paigaldamisest. Plaaster võiks nahal olla 12–24 tundi.

Proviisori hinnangul on Eesti inimesed uudsetele toodetele avatud ja altid neid proovima. «Kuna need tunduvad nii põnevad, ostetakse neid tihti ka kingituseks,» lisas ta.

Südameapteegi proviisor Helen Raude nentis samuti, et transdermaalsed plaastrid koguvad praegu tuntust. «On inimesi, kes juba teadlikult tulevad vitamiiniplaastrit küsima ja on veendunud selle tõhususes, kuid on ka neid, kes selliseid plaastreid sõbrale naljakingiks ostavad,» nentis ta.

Raude hinnangul seisneb transdermaalsete plaastrite eelis selles, et toimeained imenduvad läbi naha kohe süsteemsesse vereringesse ega pea läbima pikka teekonda läbi seedetrakti. «Seedetrakti probleemide korral võib suu kaudu võetavate vitamiinide imendumine olla häiritud,» lisas proviisor.

Proviisori sõnul aktiveerub plaaster nahale kleepimisel ja plaastris olevad vitamiinid hakkavad plaastrist nahka liikuma. Läbi nahas asetsevate pooride liikudes imenduvad toimeained kapillaarides ja kantakse kapillaaridest edasi suurematesse veresoontesse ning üle keha laiali, selgitas Raude.

Toimetus katsetab

ENERGIAPLAASTER

Energiaplaastri panin peale umbes reede lõuna ajal, ent tööpäeva jooksul ei märganud enesetundes erilist muutust. Õhtul käisin kontserdil ning pärast seda sõpradega väljas, tuju oli hea ning energiat jagus, kuid ei saa öelda, et seda kindlasti just plaastri kandmise tõttu, mitte näiteks kontserdist tingitud eufooriast.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ma tundsin küll rohkem energiat tõenäoliselt nendel päevadel, kui ma seda kandsin, kuid samas see võis olla ka toidust või heast unest. Mulle tundus, et sellel oli psühholoogiline efekt, kui mul tuli meelde, et plaaster on peal, siis tundsin end erksamana. Tundsin isegi kerget kohustust olla tegusam, sest mul oli plaaster peal. 

Suurt vahet kindlasti ei olnud, kuid peaks päris ilma mõjuta need ka ei olnud, ei tea, kas see tuli plaastrist endast või mõtlemisest.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Reede pärastlõunal panin plaastri lihasvalu tundvale käele ja mulle tundus, et see aitas natuke ka lihasvalu puhul. Reede kohta oli energiat tavapärasest rohkem, tööpäeva lõpuks olin vähem väsinud. Samas jäin hoolimata energiaplaastrist siiski kesköö paiku teleri ette magama. Järgmistel päevadel katsetades tundsin end hästi ja energiliselt, kuigi asi võis olla ka selles, et oli nädalavahetus ning olin öösel rohkem maganud. 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Alguses tundus, et plaaster ei mõjuta mu olemist kuidagi, uni tuleb tööl ikkagi peale. Samas nahk ei sügele. Järgmisel päeval panin teise plaastri peale ja tunne oli üsna hea, aga võib-olla on asi selles, et jäin eile tavatult varakult magama. Äkki on ka see plaastriga seotud. Samas oli ka päev üsna tegus, puudus võimalus tagumikku diivanile poetada. 

Kokkuvõttes ei tundnud ma mitte midagi. Olin küll neil pärastlõunatel vähem unine, aga see võis tulla ka sellest, et magasin öösel hästi. Plaastrid tulid kenasti lahti ja käele inetuid jälgi ei jätnud. Aga võib-olla olin neil päevadel nii tegus ka seetõttu, et puudus võimalik tagumikku toetada ja pidin kogu aeg ringi liikuma. Ma vist isegi ostaksin, sest usun, et need aitavad mul paremini magada. Hoidsin neid 12 tunni asemel 24 tundi peal ja kui üheks ööks ära võtsin, siis magasin ka kehvemini. Samas on ka Red Bull mu magama pannud. 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Energiaplaastriga tundsin, et mul on natuke rohkem energiat. Näiteks kui ma muidu oleks võib-olla molutanud, siis nüüd oli molutamist vähem, tegin rohkem tööd. Sellised hetked tekivad näiteks pärast söömist, kui veri läheb kõhtu ja ma ei ole siis just kõige produktiivsem, aga sel korral tegin ka tööd. Samas ma ei tea, kas see oli plaastritega seotud. 

Samas oli plaastrist justkui abi. Unustasin vahepeal ära, et see mul üldse peal oli, aga kui mõtlesin hiljem oma enesetunde peale, siis oli küll vast rohkem energiat. Kui plaastri õhtul ära võtsin, tuli väga suur väsimus. Tekkis selline tunne, et pea on kõigest tühi. Alguses unustasin võtmed koju ja hiljem unustasin käekoti ka koju, aga see ei pruugi olla seotud plaastritega, sest ma olen loomult ka hajameelne.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Energiaplaastrist ei osanud ma esialgu mitte midagi arvata, pigem olin võrdlemisi kahtleval seisukohal. Ometigi suutsin end plaastri kasutamise päeval mitu korda ületada. 

Kogu nädala väsimus koguneb minusse tavaliselt reedeõhtuti – tol reedesel päeval jäi aga 10 000 maha kõnnitud sammu ja 10-kilomeetrise jalgrattaringi järel energiat ülegi. Oli see isiklik eneseületus või energiaplaaster? Ma usun, et tükike mõlemat.

---------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ma tundsin end energilisemana, aga ma ei tea, kas see oli platseeboefekt või mitte.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ma ei saa aru, et midagi oleks teistmoodi.

---------------------------------------------------------------------------------------------

POHMELLIPLAASTER

Pohmelliplaastri panin peale laupäeva õhtul umbes pool tundi enne alkoholijoomist, nagu juhendis ette nähtud. Tarbisin kanget alkoholi, kuid seda suhteliselt aeglaselt ning mitte väga suurtes kogustes. Umbes viie tunni jooksul tarbisin viis kokteili ning käisin pärast seda söömas. Mõneti tundus, et plaaster võis isegi pärssida alkoholijoomisest tingitud «sumina» tekkimist. Järgmisel hommikul oli olla tõepoolest hea, kuid ka siin ei saa kinnitada, et tegu oli pelgalt plaastri mõjuga. Ilmselt mängis heas enesetundes rolli ka see, et jõin vaid üht liiki alkoholi ning magasin hästi.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Panin pohmelliplaastri peale umbes tund enne veinijoomist. Jõin õhtu jooksul umbes pool pudelit veini, samal ajal ka aeg-ajalt toitu näksides. Hommikul ärgates oli enesetunne hea, aga asi võis olla ka selles, et magasin hästi. Pärast pesemaskäiku plaaster maha ei tulnud ning püsis kenasti ajani, mil selle ise eemaldasin.

---------------------------------------------------------------------------------------------

B12 JA B-KOMPLEKS PLAASTER

Plaastrite katsetamine oli kindlasti põnev ja eks seal oli omajagu platseeboefekti ka, kuna teadsin, et läbi naha peaksid vitamiinid paremini imenduma. Kui esimest korda B12-vitamiiniplaastrit proovisin, tekkis suisa käes nii ergas tunne, et tundsin, nagu käsi oleks kohvi joonud. 

Ülejäänud kordadel ma seda efekti enam ei tundnud. Üldiselt tunnen, et minust plaastrite kasutajat ei saa. Seda enam, et plaastrit tuleb iga päev vahetada. Tundsin end nagu nikotiinisõltlane ja kuna plaastri all ei saa nahk hingata, ei olnud see ikkagi minu jaoks väga mugav.

Lisaks tekkis mul pärast B-grupi vitamiinide plaastrit kummaline nahalööve, mis on vist vitamiinide imendumise tõestuseks hea märk. Ju sain B-grupi vitamiinide üledoosi ja seetõttu tuli ka lööve.

Ehk siis proovida oli tore, aga pikaajaliseks vitamiinide manustamiseks eelistaksin siiski tablette.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ei tundnud mingisugust erilist mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles