Batuutide ja aiatöödega seotud traumad pikendavad EMO järjekordi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiiniosakonna juht Kuido Nõmm nentis, et kuigi paljude tervisehädade korral saanuks inimesed pöörduda perearsti poole, tulevad nad endiselt EMOsse.
Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiiniosakonna juht Kuido Nõmm nentis, et kuigi paljude tervisehädade korral saanuks inimesed pöörduda perearsti poole, tulevad nad endiselt EMOsse. Foto: Sille Annuk

Ilmad on mõnusalt suvised ja inimesed aktiivsemad, mistõttu on TÜ Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Kuido Nõmme sõnul ka EMOsse pöörduvate patsientide arv tõusnud. 

Suvisel perioodil esineb rohkem hooajaliste tegevustega seotud traumasid, mida põhjustavad näiteks batuudid, murutraktorid, suvised aia- ja ehitustööd, aga ka sportimine, kirjutab TÜ Kliinikum sotsiaalmeedias. Kui aga tegu pole eluohtliku seisundiga, siis peab arvestama, et EMOs tuleb aega varuda.

Kuna õnnetus ei hüüa tulles, tuleb alati ja igal pool tegutseda enda ja teise turvalisust jälgides. Õnnetuste ärahoidmiseks paneb dr Nõmm inimestele südamele, et oldaks ettevaatlik batuutide, muruniidukite ja –traktoritega. Masina puhastamiseks ja hooldamiseks tuleb niiduk kindlasti seisma panna.

Batuudid peavad olema piiratud turvavõrguga ning hüppama võib minna üks laps korraga. Jalgrattaga sõites peaksid ka täiskasvanud kiivrit kandma, sest see võib päästa inimese aju. 

Lähenevale suvevaheajale mõeldes rõhutab dr Nõmm, et lapsevanemad veenduksid nii enda kui lapse turvalisuses veekogude ääres. Samuti peab ta oluliseks mainida, et puukide väljavõtmiseks ei pea pöörduma erakorralise meditsiini osakonda arsti vastuvõtule. Puukide eemaldamise vahendid tasub juba praegu koju varuda ning neid peaks olema saada igas apteegis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles