Perearsti 4 nõuannet, kuidas lapse voodimärgamist ennetada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Öine uriinipidamatus on lapse jaoks suur mure ning voodi märgamine lapsevanema jaoks piinlik teema, millest ei räägita. Tegu on aga palju sagedasema probleemiga, kui arvatakse.

Uuringud on näidanud, et 4,5-aastaste laste hulgas märgab üks laps viiest voodit aeg-ajalt ehk harvemini kui kaks korda nädalas. Üheksa-aastaste laste hulgas märgab üks laps 12st voodit ikka veel harvadel juhtudel.

Perearst Triinu-Mari Otsa sõnul on voodimärgamise põhjused erinevad. «Organism ei saada neerudele «õigeid» signaale, kuid põie funktsionaalne maht on öösel vähenenud ning lapsel on raskusi üles ärkamisega. Samuti võib tegu olla perekondliku nähtusega,» selgitas ta.

Arsti sõnul võib voodimärgamist mõnikord ette tulla näiteks juhtudel, kui tegu on suurte muutuste või üleelamistega lapse elus – näiteks uude kooli või lasteaeda minek, õe või venna sünd, sugulase surm või kolimine. Tegu võib olla ka meditsiinilise probleemiga, mille puhul peaks arsti külastama ja nõu pidama suuremate terviseriskide vältimiseks.

Arst jagab neli lihtsat nõuannet, mida teha voodimärgamise puhul:

  • Püüdke muuta lapse õhtust joomisharjumust. Julgustage jooma päeva esimeses pooles, kuid vähendage joomist õhtuti, eriti enne magamaminekut. Vältige kihisevaid jooke.
  • Püüdke muuta toitumist. Voodimärgamise ja kõhukinnisuse vahel on tugev seos – veenduge, et lapsel poleks kõhukinnisust.
  • Proovige rakendada preemiapunktisüsteemi. Näiteks premeerige last, kui ta joob päeva jooksul õige arvu jooke või käib enne magamaminekut käskimata potil.
  • Proovige kohandada õhtust rutiini ning veenduge, et laps käiks potil viimase asjana enne magamaminekut.

«Mõned soovitustest võivad olukorda muuta, kuid oluline on siiski probleemist oma perearstiga rääkida. Voodimärgamine pole lapse süü ning ravimata jätmise korral võib see tema enesehinnangut ja isegi arengut mõjutada,» rõhutas dr Ots.

28. mail tähistatakse kogu maailmas voodimärgamise või enureesi (öine uriinipidamatus) päeva. Lugu on esmakordselt avaldatud 28. mail 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles