5 kuulsust, keda kimbutavad rasked haigused

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Missy Elliott.
Missy Elliott. Foto: Andrew H. Walker / AFP

Haigus ei vali inimest soo, vanuse ega sotsiaalse staatuse järgi. Samas kui haigust, eriti harvaesinevat, põeb avalikkusele tuntud inimene, on tihti lootust, et need tõved saavad rohkem kõneainet ning inimesed neist teadlikumaks.

Health24 reastas viis avalikkusele tuntud inimest, kes põevad mõnd rasket või harvaesinevat haigust ning on sel teemal oma mõtteid jaganud.

Laulja Missy Elliot. Populaarne räppar hakkas muusikamaailmast eemalduma 2008. aastal, kuna pidas võitlust Graves’i tõvega. Tegu on autoimmuunhaigusega, mis põhjustab kilpnäärme ületalitlust. Sümptomid erinevad inimeseti, sagedasemateks on lihasnõrkus, kaalukaotus ning silmahaigused. Elliotil diagnoositi haigus siis, kui ta hakkas kogema kätevärinaid. Meediale on ta rääkinud, et ei saanud vahel isegi pastakat käes hoida. Elliot saab ravi, loodab haigusele avalikkuse tähelepanu tõmmata ning ühel hetkel ka lavalaudadele naasta.

Näitleja Shannen Doherty. Beverly Hills 90210 ja Võluväe sarjadest tuntud näitleja avalikustas hiljuti oma võitluse rinnavähiga, ent paraku põeb ta veel teistki haigust, Crohni tõbe. Tegu on ägeda põletikulise soolehaigusega, mille põhjused on teadmata. Crohni tõvega patsientidel esineb tihti kõhulahtisust, valu alakõhus ning kõhuhädadest tingitud kaalukaotust. Haiguse ägenemisel võivad mõjutatud saada ka silmad ja liigesed, mis lähevad sel juhul samuti põletikuliseks.

Shannen Doherty.
Shannen Doherty. Foto: Meleah Loya / AFF/PA Images

Tennisist Venus Williams. 2011. aastal sai naine diagnoosiks Sjögreni ehk kuiva sündroomi. Kui senimaani läks tema karjäär aina ülesmäge, siis haigusega seonduvalt kannatas mängu kvaliteet kõvasti ning Williams langes välja naistennisistide esisajast. Aasta lõpuni ta enam võistlustel ei mänginud, kui tegi comeback’i juba järgneval aastal. Ka Sjögreni sündroomi näol on tegu autoimmuunhaigusega, mida iseloomustab pisara- ja süljenäärmete põletik. Patsient kogeb suu limaskesta kuivust, neelamis- ja rääkimisraskusi, hääle kähedust, silmade kuivust ja kipitust. Haigus võib mõjutada ka närve ja liigeseid. Huvitaval kombel hakkas Williams veganiks ning suutis sellega sümptomeid leevendada. Ta on öelnud, et kroonilised haigused piiravad inimest väga, ent oluline on hakata mõtlema, mida suudaksid ikkagi saavutada, mitte seda, millest kõigest ilma jääd.

Venus Williams.
Venus Williams. Foto: Cal Sport Media / Cal Sport Media/Sipa USA

Laulja Toni Braxton. Lauljatar põeb autoimmuunhaigust luupus, mis võib kahjustada kõiki keha kudesid. Teatud autoantikehade ületootluse tõttu hakkavad immuunsüsteemi rakud ja mehhanismid töötama organismi vastu, rünnates omaenda kudesid ja elundeid. Patsiendil võib välja kujuneda neerude ja kesknärvisüsteemi kahjustus, raskekujulise luupuse korral on oht paljude tüsistuste tekkeks. Braxton on intervjuudes öelnud, et tal tuleb ette päevi, mil ta ei suuda püsti tõusta ega tasakaalu hoida, vaid peab jääma voodisse lamama.

Toni Braxton.
Toni Braxton. Foto: Danny Moloshok / Reuters

Näitleja Sarah Michelle Gellar. Kaunis näitleja on hädas kujutlusega iseendast ja oma kehast. Nimelt on ta tunnistanud, et teda vaevab keha düsmorfiline häire. See tähendab, et tal on silme ees pilt ideaalkehast ning teda on haaranud mõte, et tema keha ei saa iialgi selliseks. Tegu ei ole lihtsalt vahel ligi tikkuva rahulolematusega oma keha suhtes, vaid negatiivseid mõtteid oma kehast mõeldakse igapäevaselt. Kujutluspilt oma kehast on täiesti moonutatud ning inimene kulutab tohutult aega oma keha pärast põdemisele. See võib viia depressiooni ja ärevushäirete esinemiseni. Gellar on rääkinud, et kui ta on suutnud vältida peeglissevaatamist, saab häirega paremini hakkama. «Pean lihtsalt meeles pidama, et minagi olen inimene ja ema. Lapsevanemaks olemine peab vähemalt natukenegi prioriteete muutma,» tõdes ta.

Sarah Michelle Gellar.
Sarah Michelle Gellar. Foto: VALERIE MACON / AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles