Uuring: arvutid on nahavähi leidmises edukamad kui arstid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehisintellektile õpetati haiguse tunnuseid ära tundma näidates masinale rohkem kui 100 000 melanoomi pilti.
Tehisintellektile õpetati haiguse tunnuseid ära tundma näidates masinale rohkem kui 100 000 melanoomi pilti. Foto: Wikimedia Commons

Arvuti õppis peale 100 000 melanoomi ja sünnimärgi pildi «nägemist» pahaloomulist kasvajat diagnoosima täpsemalt kui dermatoloogid. 

Esimest korda ajaloos jäi arvutil sellel märkamata vähem vähijuhte kui 58 dermatoloogil. Samuti diagnoosis ta harvemini healoomulise sünnimärgi halvaloomuliseks, vältides ebavajalikke lõikusi. Ekspertide sõnul ei asenda arvuti arste, kuid võib olla lisavahend diagnoosimise kiirendamiseks, vahendab The Sun

Heidelbergi ülikooli professor Holger Haenssle sõnul töötas arvuti nagu lapse aju. Selle treenimiseks näidati masinale 100 000 paha- ja healoomulist nahavähki ja sünnimärki ning anti ette pildil oleva nahamoodustise õige diagnoos. Iga pildiga paranes tehisintellekti võime halva- ja healoomulistel nahakahjustustel vahet teha.

Arvutil jäi märkamata vähem melanoomkasvajaid ning tehisintellekt suutis panna vähem valediagnoose healoomulistele sünnimärkidele. See tähendab vähem tarbetuid lõikusi.

Dermatoloogid tuvastasid õigesti keskmiselt 86,6 protsenti melanoomidest ning diagnoosisid õigesti 71,3 protsenti healoomulistest kasvajatest. Arvuti leidis aga 95 melanoomkasvajatest ning tuvastas õigesti 82,5 protsenti kahjututest sünnimärkidest.

Saksamaa, USA ja Prantsusmaa teadlased avaldasid uuringu teadusajakirjas Annals of Oncology.

Kõikidest nahavähi juhtudest umbes 80 protsenti on basaalrakk nahavähk, 10 protsenti lamerakk nahavähk ja 10 protsenti melanoom. Nahavähi kaks esimest tüüpi on harva surmaga lõppevad, erinevalt melanoomist, mis võib olla vägagi agressiivne, kirjutab Vähiliit.  

Melanoomi tekkepõhjus ei ole lõplikult teada. Ultraviolettkiirgus, mis tuleb päikesest või solaariumist, tungib pindmisesse nahakihti – epidermisesse – ja kahjustab melanotsüütide DNAd. Kahjustatud rakk on vähi tekke eelduseks.

Regulaarselt peaks sünnimärkide juures tähelepanu pöörama viiele kergesti jälgitavale asjaolule.

  1. ebakorrapärane kuju ehk asümmeetria  – sünnimärgi ühe poole kuju ei ole vastavuses teise poole kujuga.
  2. serva ebakorrapärasus – sünnimärgi serv on sakiline, sälgustatud või ähmastunud.
  3. erinevad värvused ühes sünnimärgis 
  4. läbimõõt üle 5 millimeetri 
  5. kasv – muutused sünnimärgi mõõtmetes, servakontuuris ja värvuses lühikese aja jooksul 

Eeltoodud tunnuste tekkel sünnimärgis tuleb pöörduda kohe arsti poole, sest nahamelanoomi ravi edukus sõltub haiguse leviku ulatusest. Varases staadiumis on haigus ravitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles