Toronto Ülikooli teadlased uurisid viimase viie aasta jooksul ilmunud teadusartikleid toidulisandite mõjust ning täheldasid, et neile omistatud kasu puudub enamikel juhtudel.
Toidulisandite ja vitamiinidega haigusriski vähendada ei õnnestu
Selgus, et toidulisandid ei tee kasu ega kahju, eriti nende tervisehädade puhul, millele neil arvatakse olevat mõju, näiteks südame ja veresoonkonna haigustele, infarktile, insuldile või ka enneaegsele suremusele, vahendab ERR teadusportaal Novaator.
Toronto Ülikooli teadlased tegid ülevaateanalüüsi 2012.-2017. aastal ilmunud teadusartiklites, milles vaadati multivitamiinide, D-vitamiini, kaltsiumi ja C-vitamiini mõju organismile levinumates toidulisandites.
Enamasti võtavad inimesed toidulisandeid, et kompenseerida vitamiinide ja mineraalainete puudujääki toidus. Samas just toiduga peaksime saama vitamiine ja mineraale, mida meie keha ise ei suuda sünteesida.
Väikest positiivset mõju südamehaiguste vältimisele täheldasid teadlased siiski B9 vitamiinil ehk foolhappel.
Loe edasi portaalist Novaator.