Eesti linnade õhk peab edaspidi vastama Euroopa normidele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivalaia tänav.
Liivalaia tänav. Foto: Toomas Huik

Riigikogu hakkab arutama seadusemuudatust, millega võetakse Eesti õigusruumis üle linnakeskkonna õhu puhtust puudutav Euroopa Liidu direktiiv, mis peaks muutma meie õhu linnades puhtamaks.
 


«Eesti linnades ei ole õhu kvaliteediga üldiselt probleeme, nii ei tekita ka Euroopa õigusega ülevõetavad piirnormid meile raskusi,» ütles keskkonnaminister Keit Pentus. Kõige rohkem tuleb tema sõnul tähelepanu pöörata Tallinna südalinna õhu kvaliteedile.

Seni on tiheda ja sageli mitte kõige sujuvama liiklusega Liivalaia tänava piirkond olnud tema sõnul ainus, kus on õhuseire käigus on saasteaineid leitud piirnormidest rohkem.

«Mida rohkem alternatiive Liivalaia tänaval autoga ummikus istumisele läbi südalinna liikumiseks tekib, seda paremaks muutub ka sealne õhk,» nentis Pentus.

Välisõhu kvaliteedi pidevat riiklikku seiret teostava keskkonnauuringute keskuse andmetel on Tallinnas paiknev Liivalaia välisõhu kvaliteedi pidevseire jaam alates 2005. aastast tuvastanud peente PM10-osakeste sisalduse keskmiste piirväärtuste ületamisi. Inimese tervist oluliselt mõjutada võivate peente PM2,5 osakeste tase ei ole seni piirnorme ületanud.

Teistes Eesti piirkondades on peente PM10-osakeste sisalduse piirväärtuste ületamist esinenud alla 35 päeva aastas, mis jääb direktiiviga lubatud piiresse.

Eelnõuga võetakse üle Euroopa välisõhu kvaliteedi direktiiv, mille põhieesmärk on tagada EL elanikele puhtam elukeskkond. Selleks tuleb vähendada tahkete osakeste ja nende lähteainete esinemist välisõhus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles