13-aastane ajukasvajaga tüdruk päästis organidoonorlusega 15 inimese elu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst ja patsient. Foto on illustratiivne.
Arst ja patsient. Foto on illustratiivne. Foto: Caro / Oberhaeuser / Caro / Oberhaeuser

Maikuus suri vaid kuus nädalat pärast ajukasvaja diagnoosi saamist Charlotte Mitchell, kelle pere otsustas annetada organid ja koed neile, kelle eluiga võib seeläbi veel pikeneda.

13-aastane Charlotte sai aprillis glioblastoomi diagnoosi, vahendas Daily Mail. Tegu on kõige agressiivsema primaarse ajukasvajaga, mida esineb vaid paaril üksikul juhul 100 000 inimese kohta. Paraku ei ela selle diagnoosiga patsient enamasti üle aasta. Charlotte ei jõudnudki minna Bristoli kuninglikku lastehaiglasse ravile, sest kasvaja oli arenenud juba liiga kaugele ning ta suri kuus nädalat pärast diagnoosi saamist.

Charlotte Mitchell.
Charlotte Mitchell. Foto: Torquay Academy/APEX

Charlotte’i leinav ema Karen kutsub lapsevanemaid üles, et nad räägiks lastega organite loovutamisest juba varakult. Tema sõnul peab Inglismaal kehtiva seaduse kohaselt doonor ise selleks kinnituse andma, kuid päästa saaks veel rohkem teisi elusid, kui loa andmine oleks automaatne.

Nimelt tuli parlamendis veebruaris arutlusele eelnõu, mille kohaselt saaks surijad automaatselt organidoonoriteks, juhul kui nad vastupidist soovi ei avalda. Selline muudatus pole veel aga jõustunud.

«Vanematel on oluline lastele rääkida, miks oleks hea organid loovutada. See on miski, millest ka meie rääkisime. Charlotte ütles, et ta mõistab seda ning saab anda kellelegi teisele võimaluse elule. Kahtlemata annab see ka meile lohutust, kuna tänu temale sai mitu inimest elupäästvat abi. See teadmine hoiab mind veel maa peal,» tunnistas ema.

Emale öeldi, et Charlotte’i organitest ja kudedest võib abi saada kuni 15 patsienti. Inglismaal võib alaealine doonor annetada kuni üheksa organit, sealhulgas süda, kõhunääre ja neerud, lisaks erinevad koed (sarvkest, nahk, luuüdi jm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles