Läbimurre: teadlased lõid varakult vähki tuvastava veretesti

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
blood
blood Foto: Ingeborg Knol / PantherMedia / Ingeborg Knol

Uus veretest võimaldab arstidel diagnoosida 10 erinevat tüüpi vähki aastaid enne kui inimene haigestub ning kasvaja areneb.

USA Ohios asuva Clevelandi kliiniku teadlaste väljatöötatud test leiab verest DNA fragmente, mis vabanevad kiiresti kasvavatest vähirakkudest, vahendab Daily Mail

Läbimurre võib uurijate sõnul muuta täielikult seda, kuidas vähki ning teisi pärilikke haigusi ravitakse. Protseduuri on läbinud juba 1400 patsienti ning test näitas 90 protsendil juhtudest täpset tulemust. Testi teinutest oli 561 haigusest vabad ning 845 diagnoositi vähk.

Kõige tõhusam oli test kõhunäärme-, munasarja-, maksa- ja sapipõievähi diagnoosimises ning määras haiguse kindlaks vähemalt neljal viiest patsiendist. Test oli natuke vähem täpne lümfoomi ja müeloomi leidmises, leides need keskmiselt 75 protsendil patsientidest. Soolevähi leidis test kahel kolmest patsiendist.

Kopsuvähk õnnestus õigesti tuvastada 59 protsendil patsientidest, pea- ja kaelavähk leiti 56 protsendil. Vähem leiti testiga kõhu-, emaka- ja varases staadiumis eesnäärmevähki.  

Enamik vähkidest leitakse hilises staadiumis, kuid see «vedel biopsia» annab võimaluse haigus tuvastada kuid või aastaid enne sümptomite tekkimist. Veretest vajab veel uuringuid, kuid võib olla tulevikus meetod, millega analüüsitakse teatud vanuses inimesi, näiteks peale 40. eluaastat.

Ohio Clevelandi kliiniku teadlased loodavad, et veretest on 5–10 aasta pärast inimestele vabalt saadaval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles