Diagnoosimata puukborrelioos põhjustas britile näohalvatuse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rachel Foulkes-Davies kannatas puugihammustuse tõttu näohalvatuse all ning sai süüa vaid läbi kõrre.
Rachel Foulkes-Davies kannatas puugihammustuse tõttu näohalvatuse all ning sai süüa vaid läbi kõrre. Foto: SWNS.com / SWNS.com

Naine on kolm aastat peale puugihammustust siiani valudes ning õnnetu, et ei saanud õiget diagnoosi varem.

Walesis Denbighshires elav Suurbritannia naine Rachel Foulkes-Davies ütles uudistekanalile BBC, et sai hammustada 2015. aasta juunis. Alguses märkas ta kaelal punast laiku, mis hiljem paisus ning muutus valgeks. Neli päeva hiljem kadus tal liikuvus vasakust näopoolest, mis on näohalvatuse märk.

Hammustus oli algul vaid väike punane plekk, kuni tal silmad üles paistetusid. 
Hammustus oli algul vaid väike punane plekk, kuni tal silmad üles paistetusid. Foto: SWNS.com / SWNS.com

Deeside haiglas diagnoositi naisel Belli paralüüs ehk näonärvi halvatus ning tal seoti silm sidemesse. Kaheksa kuu jooksul halvenes Foulkes-Davesi sõnul tema rääkimisvõime. Ta ei saanud ka korralikult süüa.

Kuna naine kahtles oma algses diagnoosis, maksis ta eraarstile testide tegemise eest ning tal diagnoositi puukborrelioos. Borrelioosi sümptomite hulgas on näiteks närvivalu, nõrgenenud lihased, väsimus ja hägustunud nägemine.

Kui naisel oleks haigus kohe diagnoositud, oleks saanud seda lihtsalt ravida antibiootikumiga Doxycycline, sõnas ta. Nii kaugele arenenud haiguse puhul ravim aga enam ei toimi.

Varem hea tervise juures olnud naine kurdab juba kolm aastat kroonilise väsimuse, häguse nägemise ja uimasuse üle. Ta on loobunud töötamisest ning näeb vaeva, et oma laste eest hoolitseda.

Naise sõnul vaevab teda nüüd pidev väsimus ning tal on raskusi lihtsate ülesannete täitmisega.
Naise sõnul vaevab teda nüüd pidev väsimus ning tal on raskusi lihtsate ülesannete täitmisega. Foto: SWNS.com / SWNS.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles