Kardioloogid seletavad: miks eestlaste vererõhk nii kõrge on? (4)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamearst Margus Viigimaa sõnul on olulisim kõrgvererõhktõve ennetaja füüsiline aktiivsus.
Südamearst Margus Viigimaa sõnul on olulisim kõrgvererõhktõve ennetaja füüsiline aktiivsus. Foto: Joakim Klementi

USA otsustas tuua vererõhu piirnorme madalamale. Seda arutati ka Euroopas, kuid uuendusega ei taheta kaasa tulla, kuna võib tekkida olukord, kus pool elanikkonda on vererõhuhaiged. 

Eelmisel aastal proovis Ameerika kõrge vererõhu probleemi ohjeldada sellega, et võttis vastu rangemad kõrgvererõhktõve diagnoosimise meetodid ning tõi piirnormid madalamale. Eesti ja muu Euroopa jäid vanade ravijuhiste juurde. Kardioloogid näevad haiguse kontrollijana eelkõige elustiili.

2017. aasta novembris Ameerika Ühendriikides vastu võetud radikaalsed normid tähendavad, et kui varem oli kõrgvererõhktõbi 31,9 protsendil elanikkonnast, siis nüüd määratakse tõvesse haigestunuks 45,6 protsenti inimestest, ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla südamearst Margus Viigimaa. See viis tema sõnul haigete arvu 72 miljonilt 103 miljoni peale. Lisaks kaotati vererõhunormide vanusepiir ning nüüd kehtivad samad näitajad ka üle 65-aastastele inimestele.

Euroopas ei muudeta norme

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles