Austraalia uuringus leiti seos autismi ja lapse kasvu kiiruse vahel

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autismispektrihäire mõjutab ühte protsenti elanikkonnast.
Autismispektrihäire mõjutab ühte protsenti elanikkonnast. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Autismispektri häirega poisid sünnivad väiksemate ja kergematena kui keskmised lapsed, kuid kasvavad oma vanusekaaslastest üle kolmeaastaseks saades. 

Esimene seos autismispektri häirete (ASH) ja kiire skeletikasvu vahel avaldati ajakirja Autism Research aprillikuu numbris, vahendab IFL Science.

Melbourne La Trobe´i ülikooli teadlased võrdlesid 134 autismihäirega poisi kasvukaarti 74 neurotüüpse poisi omaga. Nad uurisid kasvu, kaalu ja pea ümbermõõtu, mis märgiti üles iga paari nädala tagant pärast lapse sündi ning edaspidi, kui beebi oli 5, 8, 12, 18 ja 42 kuu vanune. Välistati enneaegselt sündinud imikud ning lapsed, kellele olid välja kirjutatud kasvuravimid.

Uurimistöö leidis, et keskmine autismispektri häirega poiss sündis umbes 1,2 sentimeetrit väiksema pea ümbermõõduga kui tüüpiline laps. Samuti sündisid ASHga lapsed 4,8 sentimeetrit lühemana ja 200 grammi kergemana.

Kolmandaks sünnipäevaks kasvasid autismispektrihäirega lapsed aga oma vanusekaaslastest suuremaks. Kuigi kaalus juurde võtmine ei paistnud häirest mõjutatud olevat, kasvasid ASH lapsed kiiremini kui neurotüüpilised lapsed. Teadlased ei ole kindlad, millest kiirem kasv on tingitud, uuringu kaasautori Cherie Greeni sõnul võib tegemist olla kasvuhormooni tasakaalutusega.

On väärt mainimist, et uuring oli üpris väike ning tulemused ei ühtinud 2014. aasta uuringuga, kus ei leitud autismihäirega laste kasvu kiiruses mingeid muutusi. Samuti ei osalenud uuringus üldse tüdrukuid, sest teised teadustööd on näidanud, et autism esineb sugude vahel väga erinevalt.

Värske uuringu tulemused võimaldavad leida teatud autismispektri häire alagruppe, ütles Green. ASH mõjutab ühte protsenti elanikkonnast ja seda tüüpi uuringud võivad tema sõnul näidata, kuidas ajuvälised mehhanismid häiresse kaasatud on. 

Diagnostiline termin «autismispektri häired» (ASH) asendab nüüd termineid «autism» ja «pervasiivsed arenguhäired» selleks, et rõhutada: spetsiifilisi sotsiaalse arengu häireid ja individuaalsete sümptomite suurt varieerumist.

Autismispektri häirete käitumuslikud sümptomid varieeruvad olulisel määral mitte ainult erinevatel inimestel, vaid samuti ka ühel ja samal inimesel eri aegadel. Mõned sümptomid võivad olla silmapaistvamad ja intensiivsemad ühes vanuses ning sõltuvalt iseloomust ja häire tõsidusest elu jooksul muutuda (allikas: Eesti Autismiühing). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles