Söögitorru sattunud näpuvurri patarei võinuks pisipoisi surmaunne viia (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidget Spinner on populaarne mänguasi.
Fidget Spinner on populaarne mänguasi. Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Fidget spinner ehk näpuvurr oli mullu populaarseim mänguasi nii laste kui täiskasvanute seas. Ühele kolmeaastasele lapsele võinuks aga vidinaga mängimine lõppeda väga halvasti. 

Laps neelas kogemata alla popi mänguasja nööppatarei ning sattus üsna kiirelt operatsioonilauale, et see tema söögitorust eemaldada, kirjutas Daily Mail. Anonüümne juhtum avalikustati meditsiiniajakirjas Open Medical Case Reports, kus arstid kirjeldasid selle lahendamist. 

Arstid tunnistasid, et laps pääses uskumatul kombel vigastustest ja võiks öelda, et isegi surmast, olgugi et tema söögitorus olid korraga nii mänguasja trükkplaat kui ka nööppatarei. Teadaolevalt on tegu maailmas esimese juhtumiga, mil näpuvurri patarei lapse söögitorru sattus.

Röntgenpilt näpuvurri patareist lapse söögitorus.
Röntgenpilt näpuvurri patareist lapse söögitorus. Foto: Open Medical Case Reports

Laps viidi Texase Ülikooli haiglasse arvatavalt kaks tundi pärast patarei allaneelamist. Vanemad kahtlustasid, et laps on katkise vurri osad alla neelanud ning see tuvastati ka röntgenis, kus paistis trükkplaadile sarnanev helendav jupp. Kirurgid eemaldasid selle lapse organismist ning avalikustasid ajakirjas, et see võis lapse söögitorus olla suisa neli tundi. Nende sõnul kujutab nööppatarei suurt ohtu tervisele, kuna see võib söögitoru mulgustada. Kuna patarei ise on aga pisike ja kena metallivärvusega, köidab see eriti just väikelapsi.

Kui patarei puutub kokku süljega ning söögitoru kudedega, moodustub leeliseline lahus, mis võib kudesid ohtlikult kahjustada ja osutuda seetõttu surmavaks. Lastel, kes nööppatarei alla neelavad, võib järsku ilmneda kurguvalu, köha, palavik, neelamisraskused ning valjenenud hingamine. Kolmeaastasel poisil ei tekkinud aga ühtki neist sümptomitest, mistõttu peab pere tänama õnne, et nende kahtlus juhtunu osas osutus tõeks.

«Fidget spinnerid ei ole tihtipeale kooskõlas riiklike ohutusnõuetega. Mänguasi on väga odav ja atraktiivne, kuid selle pakend ei sisalda tihtipeale isegi ohutusinformatsiooni. See juhtum on hea näide sellest, et väikse patareiga varustatud mänguasjad kujutavad endast ohtu eriti väikelastele,» kirjutasid kirurgid meditsiiniajakirjas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles