Tervisenõu: kuidas käituda neelupõletiku korral?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurguvalu võib muuta igapäevatoimingud  vaevaliseks.
Kurguvalu võib muuta igapäevatoimingud vaevaliseks. Foto: Panther Media/Scanpix

Mõned inimesed jäävad haigeks isegi suvel. Kuidas oleks mõistlik käituda, kui kurk valutab ning tundub justkui oleks tegemist «külmetusega».

Vastab kõrva-nina-kurguhaiguste arst Ulvi Lettermo kliinik.ee-s: 

Neelupõletik ehk farüngiit võib olla äge ja krooniline. Äge neelupõletik on tavaliselt viirusliku tekkega. Esinevad külmetushaiguse sümptomid, nagu nohu, kurguvalu, köha ja palavik. Farüngoskoopial ehk neeluvaatlusel on nähtav punetav ja turses neelulimaskest.

Põletikust on enam haaratud neelu tagasein, lastel sageli ka kurgumandlid. Bakteriaalse neelupõletiku sümptomid ja ravi kattuvad suures osas tonsilliidi omadega. Farüngiiti soodustavad suu kaudu hingamine, suitsetamine, liiga kuiv õhk, külma joogi või ka toidu neelamine.

Kroonilise neelupõletiku korral püsib neelu limaskestapõletik pikemat aega, kurk on kuiv, kare, eritub raskesti väljaköhitavat sitket lima, vahel on neelus tükitunne. Üldnähte ei ole. Haigus esineb täiskasvanutel. 

Tähtis on välja selgitada tekkepõhjused, teha neelulima laboriuuring, ravida terveks infektsioonikolded, samuti rakendada reflukshaiguse ravi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles