Viis põhjust, miks süüa kirsse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
26.05.2018., Dubrovnik - Cherries. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
26.05.2018., Dubrovnik - Cherries. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL / PA Images

Lisaks isuäratavale välimusele leidub kirssides palju C-vitamiini ja muid tervisele kasulikke aineid. 

Health toob välja viis põhjust, miks neid süüa. 

Palju antioksüdante

Kirssides on palju antioksüdante ja põletikuvastaseid koostisosi. Need aitavad aeglustada vananemist ning tulevad kasuks näiteks krooniliste haiguste, Alzheimeri tõve, diabeedi ja rasvumise ärahoidmisel. 

Aitavad ennetada diabeeti

Kirsside glükeemiline indeks on madalam kui paljudel teistel puuviljadel. See tähendab, et nad ei tekita nii suuri veresuhkru ja insuliinitaseme kõikumisi. Nii aitavad nad ära hoida diabeedi tekkimist ja on olulisel kohal ka sel juhul, kui inimene juba põeb seda haigust.

Toovad parema une

Neis marjades leidub hormooni melatoniin, mis aitab kontrollida magamise ja ärkveloleku tsükleid. Ühest uuringust selgus, et umbes 236 ml kirsimahla joomine hommikuti ning paar tundi enne magamaminekut, suurendas osalejate uneaeg 1 tunni ja 24 minuti võrra. 

Aitavad artriiti leevendada

Paljudes uuringutes tuuakse välja, et kirsside söömine tuleb osteoartriidi all kannatajatele asuks. Kui sööd kirsse regulaarselt või tarbid sajaprotsendilist kirsimahla, aitab see leevendada lihasvalu. 

Vähendavad trennijärgset valu

Kui tunned pärast trenni lihastes valu, siis kirsimahl aitab seda leevendada ja toetab taastumist. Seetõttu ongi kirsimahla joomine sportlaste seas nii populaarne. Aitab see aga ka lihtsalt aktiivseid inimesi. 

ToitaineÜhikKogus
Energiakcal 57,9
Rasvad g0,1
Küllastunud rasvhappedg0,0
Süsivesikud, imenduvadg12,6
Suhkrud, kokkug12,6
Valgudg0,9
Soola ekvivalentg0,00225

Allikas: Nutridata 

Toitainete sisaldused on toodud 100g toidu söödava osa kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles