Kardioloog selgitab, mida teeb kehaga liigne soolatarbimine

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sool.
Sool. Foto: Panther Media/Scanpix

Soola kahjuliku mõju eest on palju hoiatatud ning üldine soovitus on limiteerida soolatarbimine maksimaalselt kuue grammini päevas. Mis aga organismis juhtub, kui riputame soola peale igale toidule?

Vastab Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloog ja vanemarst Anu Hedman:

Sool ehk keedusool koosneb 40 protsendist naatriumist ja 60 protsendist kloorist. Soola vajame selleks, et reguleerida vee hulka kudedes, säilitada happetasakaalu organismis ning võimaldada närviimpulssidel edasi kanduda.

Naatriumi on organismile kindlasti vaja, kuid reeglina saadakse seda soovitatavast palju rohkem ja soola tarbimist tuleb piirata. Soola kahjulik toime tuleneb naatriumi liigtarbimisest. Naatriumi pikaajaline liigtarbimine võib tõsta vererõhku ja suurendada südamehaiguste riski.

Naatriumi liigtarbimine võib põhjustada:

  • naha ja limaskestade kuivamist;
  • vee ja kaaliumi ülemäärast eritumist uriiniga;
  • janu, mille tõttu suurendab suurenenud vedeliku-tarbimine tursete teket;
  • halveneb organismi varustatus hapniku ja toitainetega;
  • pikaajalisel liigtarbimisel vererõhu tõusu, kui kaasuvad teised riskifaktorid nagu ülekaal, stress ja vähene liikumine.

Sool võib põhjustada vererõhu tõusu ka lastel. Väikelaste toit on reeglina mage ja see meeldibki väikelastele, sest nad on oma toidu maitsega harjunud. Soolase toidu söömine tekitabki harjumuse soolasemat süüa.

Soola ja südamehaiguste vahel on üsna otsene seos. Kõik uurimused vähem soolasema toiduga on näidanud positiivset toimet südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel, mistõttu paljudes riikides on juba aastakümneid tagasi riiklikul tasemel vähendatud soola tarbimise norme.

Me tarbime soola reeglina kaks rohkem, kui kehale on füsioloogiliselt vajalik. Kuni 80 protsenti tarbitavast soolast on peidetud toiduainete sisse, mis poest ostame – leib, juust, lihatooted, poolfabrikaadid, valmistoidud ja restoranitoidud. Inimene harjub liigse soola tarvitamisega ruttu. Soovitan vaadata toiduaine pakendi pealt, kui palju seal on naatriumi. Üks gramm naatriumi on võrdeline 2,5 grammi soolaga, seega kui näiteks leivas on 0,5 grammi naatriumi, on seal 1,5 grammi soola.

Tänapäeval ei pea enam maitseelamust parandama soola lisamisega, vaid saab kasutada pigem erinevaid maitseaineid ja maitsetaimi. Ühe nipina näiteks tuleks laua pealt ära võtta soolatops, et ei tekiks kiusatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles