Xanax või naps: arstid avaldavad, mis tegelikult aitab lennuärevuse vastu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuärevus võib reisimise väga vaevaliseks teha.
Lennuärevus võib reisimise väga vaevaliseks teha. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Lennujaama kiirustamine, lendude hilinemine, kitsas iste ning turbulents teevad närviliseks ning tekitavad ärevust. Vähemalt üks nimetatutest teeb ärevaks pea iga teise inimese.

Kui lennukiga reisimine tekitab kerget ärevust, pole selles midagi imelikku. Paraku peavad paljud lennates silmitsi seisma nii suure hirmu ja ärevusega, et kasutavad neile väljakirjutatud ravimeid, kirjutab Healthline. Selgub aga, et ravimid ning paljud levinud rahunemise nipid võivad teha rohkem kahju kui kasu.

Meditsiinilised rahustid. Milleks muretseda, kui saad võtta rahustava tableti? Paljud lennureisijad toetuvad sel juhul oma Xanaxi või Zolpidemi retseptile, et ärevust leevendada. «See, kas need tabletid aitavad, sõltub ärevuse põhjusest. Zolpidemil on leitud uneskõndimise tõenäosust suurendav toime, seega seda ma lennukis ei soovitaks. Xanax võib ärevust leevendada, ent jällegi sõltub, kas see tuleb konkreetselt lendamisest või muust suuremast põhjusest. Ma ei soovitaks lennukis kasutada kumbagi,» selgitas perearst dr Tania Elliott.

Tema sõnul on oluline leida hea perearst, kes oskab inimesele panna diagnoosi ja vastavalt sellele soovitada variante ärevusest vabanemiseks. Retseptiravimite asemel soovitab Elliott alustada melatoniiniga, mis just reisimise puhul soodustab und ning ajavahega kohanemist.

Kange alkohol. Napsu võtmine rahunemiseks on levinud praktika, mis ei puuduta ainuüksi lendamist. See tundub küll lihtne ja suhteliselt ohutu, ent on tegelikult üks hullemaid asju, mida oma kehale teha. «Isegi kui see rahustab, pole alkohol lahendus. See on depressant, mis rikub REM-une, teeb jõuetuks ja väsinuks. Alkohol soodustab vedelikupuuduse ning pohmelli teket ja see on ilmselt viimane asi, mida lennukis vaja oleks,» tõdes Elliott. Pikema aja jooksul võib alkoholitarbimine ärevust isegi suurendada. Pigem võiks tarvitada magneesiumi või seda sisaldavat toitu, mis soodustab lihaste lõõgastumist. Magneesiumi sisaldab näiteks banaan.

C-vitamiini üledoos. Huvitaval kombel tekitab paljudes reisijates ärevust see, et nad on koos hulga võõrastega kinni ruumis, kus õhk ei liigu. See on ka tõsi, sest lennukis levivad nakkushaigused suhteliselt kergesti. Seepärast levib praktika võtta enne lennureisi suur annus C-vitamiini, mis turgutaks immuunsüsteemi ning hoiaks seda nakatumast.

Kansase lastehaigla nakkusosakonna juhataja dr Mary Anne Jacksoni sõnul ei ole veenvaid andmeid, et sellest abi oleks. Pigem soovitab ta reisides jälgida, et vajalikud vaktsiinid oleksid tehtud ja toimivad. Kui enne lendu painab ärevus, on efektiivsem juua piisavalt vett ning kaasas kanda desinfitseerivaid salvrätikuid, et käsi vahepeal puhastada. Ta soovitab võimalusel istuda akna alla, sest vahekäiguäärsete kohtade juures võib leiduda pisut enam mikroobe, kuna seal käib edasi-tagasi ning möödub tualetti minnes rohkem reisijaid.

Mürasummutavad kõrvaklapid. Kas need on oma maksumust väärt võrreldes sellega, et kuuleksid klappidest nii oma muusikat kui ka ümbritsevaid helisid? Elliott märkis, et neist võib tõesti abi olla, et vähendada taustahäälte kuulmist ja ühes sellega ärevust. Ta soovitab kasutada samal ajal nii klappe kui ka unemaski, sest siis on rahustav ning und soodustav efekt suurem. Pime ruum soodustab melatoniini tootmist, mis mängib rolli uinumises – äreval inimesel on kindlasti kergem lend mööda saata magades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles