Suuhügienist avaldab, milline hambapasta teeb pikalt kasutades rohkem kahju kui kasu (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgendavat hambapastat ei tohiks kasutada pikema perioodi jooksul.
Valgendavat hambapastat ei tohiks kasutada pikema perioodi jooksul. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Lihtne on võtta hambapasta, mille headuses oled veendunud. Kuid kas ühe ja sama pasta pikaaegne kasutamine võib hammastele halvasti mõjuda? 

Kaarli Hambapolikliiniku suuhügienist Anastassia Tomilina ei soovita pikema perioodi vältel kasutada üht ja sama hambapastat, eriti juhul kui inimene on harjunud hambaid pesema valgendava hambapastaga või kui pasta sisaldab antimikroobseid aineid, näiteks kloorheksidiini.

«Valgendavad hambapastad ja spetsiaalsed suitsetajatele mõeldud pastad on tihti liialt abrasiivsed ning võivad aja jooksul hambaemaili kulutada ja hambad tundlikuks muuta. Neid ei ole soovitatav üle paari kuu kasutada,» selgitas Tomilina.

Anastassia Tomilina
Anastassia Tomilina Foto: Kaarli hambapolikliinik

Igemepõletiku korral või pärast suuõõne operatsiooni hambaarsti poolt paariks nädalaks soovitatud kloorheksidiini sisaldava pasta pikaajalisel kasutamisel mõju bakterite vastu kaob, lisaks võib tekkida hammastele ja täidistele pruunikat pigmenti ning maitsetundlikkus muutuda. Seepärast ei soovita suuhügienist ka seda pikalt kasutada.

«Hambapastades tasuks jälgida ka naatriumlaurüülsulfaadi (SLS) sisaldust – tänu sellele ainele pasta vahutab ja kattu on lihtsam eemaldada, kuid see võib põhjustada limaskesta mutatsioone, mistõttu tasuks leida omale uus hambapasta,» andis Tomilina väärt nõu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles