Suuhügienist annab nõu: kas on vahet, millist hambapastat osta?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pastade erinevused seisnevad põhi- ja lisaainete kogustes, mis määravad pasta maitse, lõhna, värvuse ning puhastus- ja ravivõime.
Pastade erinevused seisnevad põhi- ja lisaainete kogustes, mis määravad pasta maitse, lõhna, värvuse ning puhastus- ja ravivõime. Foto: Marek Kosmal / PantherMedia / Marek Kosmal

Kirju nimekiri hambapastade pakenditel olevatest lubadustest võtab silme eest mustaks. Suuhügienisti sõnul on kõik pastad, mis pole konkreetse probleemi lahendamiseks, enam-vähem sama koostisega. 

Anastassia Tomilina
Anastassia Tomilina Foto: Kaarli hambapolikliinik

Kui hambaarst ei ole patsiendi suuõõnes avastanud mingisuguseid erilisi probleeme, siis ei ole suurt vahet, millist pastat kasutada ja kust seda osta, sõnas Kaarli Hambapolikliiniku suuhügienist Anastassia Tomilina. Peaasi, et pasta fluoriidi sisaldaks. 

Hambapasta on vaid vahend, mis aitab kaasa hammaste puhastamisele, kõige olulisemat rolli mängib õige harjamise tehnika, sõnas Tomilina. Hambapasta puhul on tema sõnul olulised kaks põhilist eesmärki – et pasta tugevdaks hambakudet ja aitaks eemaldada hambakattu ning vähendada selle uuesti tekkimist.

«Enamik hambapastasid  sisaldab põhimõtteliselt samu koostisosi, erinevused seisnevad põhi- ja lisaainete kogustes, mis määravad pasta maitse, lõhna, värvuse ning puhastus- ja ravivõime. Kahjuks ei ole olemas ühtki «imepastat», mis suudaks lahendada kõik hammastega seotud mured,» nentis suuhügienist. Peamine pastadele esitatav tähtsaim nõue on hambaemaili tugevdamiseks ja kaariese ennetamiseks piisav fluoriidisisaldus.

Tomilina sõnul oleks mõistlik arutada oma hambaarsti või suuhügienistiga, kas on vajalik uue pasta ostmisel millelegi ekstra tähelepanu pöörata või mitte. «Kaupluste-apteekide letid on väga kirevad ja erinevaid pastasid palju. Kellel on tundlikud hambad, siis neile on enamikul tootjatel spetsiaalsed pastad olemas, samuti ka pastad igemete veritsuse või halva hingeõhu, suukuivuse korral kasutamiseks,» rääkis ta. Reklaamis kiidetud ühe või teise probleemi jaoks lahendust lubava toote hankimisest palju tähtsam on koos oma hambaarstiga üles leida põhjus, millest antud mure alguse on saanud ning toimida siis vastavalt arstilt saadud juhistele, sõnas Tomilina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles