Hambaravi päästis noore Eesti naise elu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carmen Kähr
Carmen Kähr Foto: Erakogu

29-aastane Carmen Kähr on diabeeti põdenud kogu elu ning on viimased seitse aastat vajanud dialüüsi. Tema elu võinuks päästa organisiirdamine, kuid noore naise lootus asendus hirmuga, kui selgus, et katkised hambad võivad saada põhjuseks, miks siirdamisest keeldutakse.

Carmen jagab oma imelise pääsemise lugu täna Facebookis.

«Olen 29-aastane ja põen I tüübi diabeeti juba 21 aastat. 21 aastaga on diabeet kahjustanud kogu mu keha veresoonkonda, närve, luid ja silmanägemist. Diabeedi tõttu vajan alates 2011. aastast ka neeruasendusravi ehk dialüüsi. Samuti olen sajaprotsendiliselt töövõimetu ning tööl käia ei saa. Elan riiklikust pensionist.

Ravivõimalustest pakuvad arstid organisiirdamist, milleks ei olnud ma psühholoogiliselt pikalt valmis, uskudes, et saan ikkagi tervise looduslikult korda.

Kahe aasta eest tehti Eestis esimene pankreasesiirdamine ja pikalt kaaludes ning mõeldes otsustasin 2017. aasta sügise lõpupoole, et soovin ka minna siirdamise järjekorra ootelehele. Selleks aga peab olema stabiilne kogu ülejäänud tervis. Süda, luud, magu jne. Korras peavad olema ka hambad. 

Hambaarsti juurde minnes oli mu õudus suur. Väga palju auke, hambakivi, igemepõletik ning kaks hammast vajasid juureravi. Selle peale langesin suurde masendusse, kuna raha mul koheseks paranduseks polnud ja teadsin, et siirdamisega võin hüvasti jätta.

Kirjutasin sellest murest ka oma Facebooki-seinal, mida märkas mu tuttav, «Kodutunde» produtsent Kristi Nilov. Ning juba järgmisel hetkel oli mu postkastis kiri, et Nordic Hambakliinik on nõus ravima mu hambad tasuta terveks.

Ma olin nii õnnelik, et seda on raske kirjeldada. Ma teadsin tol hetkel, et saan ikkagi siirdama minna. Võtsin ühendust kliiniku peaarsti Kristo Ivanoviga, kes koos dr Pille Soomiga olid nõus mulle abiks olema.

Minu raviarstiks sai Pille Soom, kes on ingellik ja fantastiline naine ning superheade kätega. Sain üle oma hambaarstihirmust. Käisin mitu kuud järjest ravil ning tänaseks on kogu mu suu korras. Ilma selle abita oleksin ma oma hambaid parandanud ilmselt mitu aastat. Seega võlgnen ma põhimõtteliselt oma elu Nordic Hambakliinikule,» väljendab Carmen oma tänu.

Kommenteerib Nordic Hambakliiniku peaarst dr Kristo Ivanov

«Tõsi, 2017. aasta jõulude paiku võttis minuga ühendust Kristi Nilov, kes rääkis ühe noore naisterahva tõsisest murest. Mis seal salata, see läks mulle hinge, sest kuidas ma saan ära öelda inimesele, kelle elu sõna otseses mõttes sõltub abist, mida meie erialased oskused suudaks päästa või aidata kaasa selle päästmisele. Ma ei pidanud kaua mõtlema, vaid vastasin kohe Kristile, et oleme nõus.

Loomulikult ei jõua me aidata kõiki Eestimaa hädasolijaid, aga aastas paar projekti alati oleme teinud, mis tihti ei jõua isegi avalikkuse ette. Ka näireks praegu on meil pooleli ühe väga sümpaatse naisterahva abistamisprojekt, mille käigus aitame tal suu korda saada tasuta. Usun, et tihti ei teatagi ning ega alati ei peagi teadma, et hambaarstid ikka teevad aegajalt nö pro bono projekte. Carmen soovis oma lugu tänutäheks jagada ning eks meil muidugi on hea meel, et seda osatakse hinnata ning soovitakse oma rõõmu mitteanonüümselt ka teistega jagada. Omalt poolt soovime Carmenile palju edu, head tervist ning uut imelist elu!»

Copy
Tagasi üles