ITK EMO juhataja: üksteist rumala peaga üle trumbata pole mõistlik

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Põlluveer.
Märt Põlluveer. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Ida-Tallinna Keskhaigla EMO juhataja Märt Põlluveer paneb südamele, et jaanipühade ajal ei maksa liigseid riske võtta ning üksteist joobes ja rumala peaga üle trumpama hakata.

«Jaanipäev on aeg, kui inimesed tunnevad end vabalt ja võtavad koos midagi ette, aga kui on rohkem liikumist, siis tõenäoliselt ikka midagi juhtub,» tõdes Põlluveer. Elementaarne ettevaatlikkus on vajalik, näiteks tule käsitlemisel. Jaanipäeval vigastatakse end tema sõnul väga tihti grilli käsitledes - inimene kõrvetab end lahtise leegiga, kui valab süütevahendit puudele.

Teine tüüpiline vigastus juhtub kõikvõimalike sportmängudega tegelemisel, mille käigus ülemeelikus tujus vigastatakse end jooksmise ja hüppamise käigus. «Tihti peetakse pidusid ka järvede-tiikide ääres: vettehüpped toovad meile tavaliselt rohkem tööd,» märkis Põlluveer ja kutsus üles mitte võtma liigseid riske.

«Inimest hoiab terve mõistus. Mõistuslik käitumine ja lõbutsemine ei ole üksteist välistavad. Tihti kiputakse üksteist rumala käitumisega üle trumpama, see ei ole mõistlik,» rääkis arst.

Sageli hakatakse üle trumpama üksteist just siis, kui on mängus alkohol. Seda teavad kõik, et ülemäärane joomine on riskitegur, seda on isegi piinlik korrata, nentis Põlluveer. «Kõige rohkem paistavad alkoholiga seotud vigastused välja seoses liiklusõnnetustega, aga on ka alkohoolses joobes saadud kümned ja kümned vigastused, mis ei lõppe surmaga, kuid mille tagajärjel on inimesed nädalaid rivist väljas ja kannatavad ühe joomase peaga tehtud lolluse pärast,» kirjeldas ta. 

Alkoholiga seoses paneb dr Põlluveer südamele, et osta tuleks seaduslikku alkoholi. «Ega alkoholi joomist ei saa käsukorras lõpetada, aga ostma peaks seaduslikku alkoholi – paraku ei ole metanoolimürgitused Eestis kuhugi kadunud. Neid ei ole kümnete kaupa, aga praktiliselt igas kuus joob keegi Eestis metanooli,» sõnas ta. 

Kuidas otsustada, kas vigastus on nii tõsine, et peab tulema erakorralise meditsiinikeskusesse? Rusikareegel sõltub vigastuse ulatusest, ütles EMO juhataja. Kui inimene hakkab kahtlema, siis reeglina ei ole vaja tulla. Kui on tunne, et enam teisiti ei saa, siis tuleb tulla. Kui inimene on teadvuseta, siis ei ole küsimust – tuleb kutsuda kiirabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles