Terviseamet: hambaarstide seltsi avaldus on üllatav

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimata hambad toovad kaasa ka muid terviseprobleeme.
Ravimata hambad toovad kaasa ka muid terviseprobleeme. Foto: Andriy Popov / panther Media / Scanix

Hambaarstide liit avaldas eile soovi võtta enda kanda hambaarstide registri pidamine, et tagada korrektne ravikvaliteet. Terviseamet leiab, et hambaarstid on juba niigi oma liitu kuuluvate arstide pädevust hinnanud.

Arstide pädevuse hindamine on Eestis seadusandlusest tulenevalt vabatahtlik, viimase viie aasta jooksul on Eestis arstide pädevust hinnanud 22 erialaseltsi, neist kuus on seda teinud sel aastal, teatas terviseamet. Muuhulgas on enda liikmeskonda kuuluvate arstide pädevust hinnanud Eesti Perearstide Selts ja hambaarstide pädevust hinnanud Eesti Hambaarstide Liit.

Terviseameti tervishoiuteenuste osakonna juhataja Pille Saare sõnul hindavad arstide erialaseltsid oma liikmete pädevust pidevalt ning hambaarstide seltsi ajakirjanduses tehtud avaldus, et nad on valmis hakkama hambaarstide pädevust hindama, on seetõttu üllatav. 

«Eesti Hambaarstide Liit on käesoleval aastal edastanud terviseametile nimekirja hambaarstidest, kelle pädevust on hinnatud käesoleva aasta aprillis,» ütles Saar.

Pädevuse hindamisel ja tervishoiutöötaja õigusel tervishoiutöötajana tegutseda puudub täna seos, samamoodi puudub seos välismaal seatud piirangutel ja Eestis tehtud pädevuse hindamisel – Eestis oma erialaseltsilt positiivse hinnangu saanud arstile jääb välismaine piirang ikkagi kehtima. Samasugune praktika kehtib näiteks Soomes, kus arstina võib edasi tegutseda inimene, kellel on Eestis või mõnes muus riigis kehtestatud tegevuspiirang või -keeld.

Eesti tervishoiutöötajate registris on kokku ligi 6800 arsti ja üle 1800 hambaarsti, kellest näiteks Soomes on viimase seitsme aasta jooksul töötanud hinnanguliselt 1500 arsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles