Tervisenõu: kas veenilaiendi korrigeerimine aitab teistest tervisehädadest lahti saada?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varikoos võib avalduda eri raskusastmega. Lihtsamal juhul tekivad jalgadele peenikesed ämblikveenid, mis on esteetilist laadi probleem. Haiguse progresseerudes ilmuvad klassikalised veenilaiendid, võivad tekkida tursed ja nahakahjustus.
Varikoos võib avalduda eri raskusastmega. Lihtsamal juhul tekivad jalgadele peenikesed ämblikveenid, mis on esteetilist laadi probleem. Haiguse progresseerudes ilmuvad klassikalised veenilaiendid, võivad tekkida tursed ja nahakahjustus. Foto: shutterstock.com

Paratamatult kipuvad veenilaiendid vanusega silmatorkavamaks ja inetumaks muutuma. Kas veenilaiendit on mõtet kosmeetiliselt lasta korrigeerida ka kõrges vanuses ning kas sellega on seotud ka muud eaka inimese tervisehädad?

Vastab veresoontekirurg dr Veronika Palmiste:

Aastate jooksul olen väga palju kirjutanud veenilaienditest. Kuigi minu nägemuses toovad need tekstid vastuvõtule eelkõige kosmeetilise varikoosiga inimesi, kes on ise ka huvitatud just kosmeetilisest korrektsioonist, on tegelikkus teine. Päriselus tuleb vastuvõtule patsiente, kelle mure on hoops teine ning kes oma kaebusi seostavad veenilaienditega jalal. Mõnikord on nad 80+ aastat vanad, neil on palju kaasuvaid haigusi ning veenilaiendid on jalgadel olnud aastakümneid.

Minul ja ka teistel kirurgidel Eestis ei ole mitte midagi selle vastu, et korrigeerida veenilaiendeid kosmeetilisel eesmärgil - eriti, kui inimene finantseerib seda tegevust ise. Küll ei ole õige seda kosmeetilist tegevust millegi muu taha peita, öeldes, et leevendust saab mingi kolmas kaebus. Kosmeetiline veenilaiendi korrigeerimine tähendabki kosmeetilist efekti - veenilaiendit enam rohkem antud kohal ei ole. Ühegi muu organisüsteemi kaebust kahjuks sellega ravida ei saa.

Seetõttu on vanuse tõustes väga oluline valik - millist patsienti, isegi suure soovi korral, on õige korrigeerimiseks võtta? Alati ei olegi kõige tähtsam vanus passis, vaid eelkõige see, millises vormis konkreetne inimene on. Nii on ka minu praktikas 82-aastane naisterahvas, kes pöördus skleroteraapiasse, kuna veenilaiend segab basseinis käimist. Tegin selle otsuse konkreetset patsienti hinnates - tema soov oli siiras ning olulisi kaasuvaid kroonilisi haigusi ei olnud. Samuti ootaski patsient kosmeetilist efekti, mida antud protseduur talle tõi.

Kirjeldatud patsient on üks eranditest - enamikel 80-aastastel on juba oma pika elu jooksul kujunenud välja kroonilised haigused, mis määravad nende eluea pikkuse.

Minu arvates on agressiivne kosmeetiline varikoosi korrigeerimine kõrges vanuses suhteliselt küsitav. Lõpliku otsuse teeb muidugi patsient, kuid patsient peaks usaldama oma arsti, kellega koos see otsus tehakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles