Oluline põhjus, miks ei tasu järgida gluteenivaba dieeti

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gluteenivaba leib.
Gluteenivaba leib. Foto: Dzinnik Darius / PantherMedia / Dzinnik Darius

Gluteenivabad küpsetised ja muud tervisetooted on saamas trendiks, kuid juhul kui sul pole gluteenitundlikkust ega tsöliaakiat, siis ei ole vajadust ka gluteeni vältida.

Gluteenivaba dieet on hädavajalik neile, kel põhjustab gluteen igapäevaelu segavaid vaevusi, kirjutab Reader’s Digest. Alati ei pruugigi tervisehädasid tekitada kõik gluteeni sisaldavad toidud, vaid pelgalt nisu. Selle eripära saab analüüsidega välja selgitada. Siiski on gluteen saanud külge paksuks tegeva komponendi maine, kuid kaalutõusu soodustab siiski eelkõige suhkru ja rasva kombinatsioon näiteks magusate saiakeste näol, millega inimesed liialdama kipuvad.

Harvardi meditsiinikooli ning Massachusettsi haigla uuringust selgus, et gluteeni omaalgatuslik vältimine võib osutuda hoopis kahjulikuks ning tekitada suurema südamehaiguste riski. Uuringus analüüsiti ligi 100 000 osalejat, nende seas 64 714 naist ja 45 303 meest, kellel ei olnud suguvõsas vahemikul 1986-2010 esinenud südame isheemiatõbe. Meestelt ja naistelt küsiti küsimusi nende tervise kohta iga nelja aasta järel.

«Leidsime seose, et neil, kes tarbisid toiduga üldse mitte või minimaalse koguse gluteeni, oli 15 protsenti kõrgem südamehaiguste risk,» tõdes uuringu autor, Harvardi professor dr Andrew Chan. Kuidas saab see aga olla võimalik, kui gluteeni vältijad jätavad menüüst välja rikkalikud pastad ning maitsvad koogikesed, mis peaks ometigi olema tervislik otsus?

Paraku jääb gluteenivaba dieedi pidajatel saamata ka kogu see kasu, mida meile annavad täisteratooted. Täisterajahudest valmistatud toidud kaalu ei tõsta, hoiavad veresuhkru kontrolli all ning parandavad südame tervist, kuna sisaldavad vitamiine ja mineraalaineid ning kvaliteetset taimset valku. Seepärast ongi arukas mõte jätta menüüst välja koogid ja küpsised, kuid tarbida endiselt täisteratooteid, mis edendavad südame tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles