Probiootikumid teevad tervisele head

Karin Klaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Samad head bakterid, mida sisaldavad paljureklaamitud biojogurtid ja piimajoogid, on saadaval kapslite ja tablettide kujul, mida soovitatakse kasutada eri haiguste ja vaevuste korral.


Probiootikumid aitavad taastada haiguste ja muude terviseprobleemide puhul organismi normaalset mikrofloorat, kirjutab

Pärnu Postimees

.

Kindlasti tasub probiootikume apteegist küsida pärast antibiootikumiravi, aga ka näiteks kõhuhädade leevendamiseks, reisil seedehädade vältimiseks ja sügisesel viiruserohkel ajal tervise tugevdamiseks.

Kõhu heaolu eest vastutavad bakterid

Täiskasvanud inimese organismis elab kokku umbes kilogramm mikroobe, millest enamik on normaalsed ja kahjutud, kuid mõni võib olla kahjulik või muutuda kahjulikuks, kui ravi või haiguste tagajärjel mikroobide tasakaal muutub.

Probiootikumid on bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme sisaldavad preparaadid, mis toimivad tervisele kasulikult. Tavaliselt kasutatakse piimhapet tootvaid baktereid, näiteks laktobatsille, bifidobaktereid, aga ka pärmseeni jt batsille.

Neidsamu «häid» piimhappebaktereid leidub hapendatud piimatoodetes - keefiris ja jogurtis, kuid mugavam on kontsentreeritud ja kuivatatud bakterirakke osta pulbri, kapslite või tablettidena.

Väikeses annuses on rohkem baktereid ning need on läbinud ranged kvaliteedi ja ohutuse nõuded. Tihti lisatakse preparaatidesse vitamiine ja fermente, et toimet veel tõhusamaks muuta.

Kaitse viiruste eest

Piimhappebakterite toodetud piim- ja äädikhape langetavad soolestikus pH väärtust ja aitavad nõnda haigustekitajaid ning nende mürke kahjutuks muuta.

Samuti takistavad need bakterid antimikroobseid aineid tootes tõvebatsillide kinnitumist sooleseinale ja nende paljunemist.

Pärnu Ülejõe apteegi proviisori Hiie Päiti sõnutsi oskavad inimesed probiootikume apteegist aina rohkem küsida ning arstidki soovitavad peaaegu alati antibiootikumikuuriga piimhappebakterite preparaate tarbida, et soolestiku mikrofloorat tasakaalustada.

«Antibiootikumid ei põhjusta kõhuprobleeme tingimata kõikidel inimestel, aga paljudel tekivad kõhulahtisus ja muud vaevused,» rääkis Päit. «Samuti võivad seedeprobleemid tulla tasakaalustamata toitumisel, kui süüakse palju töödeldud ja rafineeritud toitu.»

Kuna kasulikke mikroobe soolestikku varuks koguda ei saa, on mõttekas preparaate kasutada kuuajaliste kuuridena. Sügistalvisel hooajal võiks kuuri sõltuvalt tervisest korrata iga kuu või paari tagant. Probiootikumid tõstavad organismi immuunsust ja aitavad vastu seista nii hingamisteede viirushaigustele kui kõhugrippidele.

Välisriikidesse reisides tasub Päiti jutu järgi probiootikumi-kuuriga algust teha juba kodus, et kõht tundmatutes tingimustes valmistatud või harjumatule toidule tormiliselt ei reageeriks. Kui soole mikrofloora korras, on võõrastele kõhuviirustele lihtsam vastu panna.

Piimhappebakterite kuure soovitatakse sageli haigestuvatele lastele, neile, kes sageli põevad kuseteede infektsioone ning kandidoosi, vanemaealistele patsientidele, kes kannavad hambaproteese ning kellel kipub tekkima suu limaskesta seenpõletik.

Probiootikume on aastate jooksul palju uuritud ning tõestatud nende roll piimasuhkru lammutamisel, mistõttu on neist abi piimaallergia korral.

Preparaadid soodustavad B-grupi vitamiinide ja raua imendumist, luude ainevahetuseks vajaliku kaltsiumi ja fosfori omastamist, aitavad kõrvaldada organismile kahjulikke ühendeid, võivad vähendada kasvaja tekke riski ja vere kolesteroolitaset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles