Kõik toidulisandid peale ühe on südamehaiguste ennetamisel kasutud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandid.
Toidulisandid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uus ülevaade näitab, et laialt kasutatud toidulisandid ei kaitse südame-veresoonkonnahaiguste (SVH) eest. Ainus erand on foolhape, mis võib aidata insulti ära hoida.

Süstemaatilisse ülevaatesse ja metaanalüüsi võeti kokku vahemikus 2012–2017 avaldatud 179 uuringut, vahendab Med24. Leiti, et neli kõige populaarsemat toidulisandit (vitamiinid C ja D, kaltsium ja multivitamiinid) ei anna SVH osas mingit kasu. Mõju SVH-sse haigestumisele ega elueale ei leitud ka vitamiinidel A, B6, E ja beetakaroteenil, tsingil, raual, magneesiumil ja seleenil. Kõige rohkem oli uuritud D-vitamiini, millest pole SVH ja eluea kontekstis ei kasu ega kahju. 

Ainsa erinevusena tõusis esile foolhape, mis võib insuldi riski vähendada 22 protsenti. Kõrgvererõhutõvega patsientidel, kes võtsid foolhapet oma tavalisele ravile lisaks, vähenes insuldi risk lausa 73 protsenti.

Loe pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles