Teadlane: majanduslanguse ajal võib vaimne tervis paraneda

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressiooniravim Prozac
Depressiooniravim Prozac Foto: AP / Scanpix

Soome teadlase hinnangul võib soomlaste vaimne tervis majanduskriisist väljuda võitjana, sest asjaolu, et teistelgi läheb halvasti, parandab enesetunnet, kuid teisalt ühine oht seob inimesi ning nad aitavad üksteist.


Soome rahvatervise instituudi professori Jouko Lönnquisti sõnul üllatas viimase majandussurutise ehk lama mõju teda positiivselt. Enesetappude arv ei kasvanud, vaid vähenes, ning inimeste kollektiivsustunne osutus tugevamaks kui võis eeldada, vahendasid

ERR Uudised

Taloussanomat.

Seevastu majanduse tõusuajal, eriti selle lõpupoole, on võitjate ja kaotajate vahe suur ja kukkumine kõrgem. Seepärast on enesetappe rohkem majanduse tõusu-, kui langusajal.

«Majanduslangus paneb küsima, mis on jätkuva majanduskasvu tähendus sinu enda elus,» ütles teadlane.

Lönnquisti arvates ei tundu majanduskaotused vältimatult olevat nii halvad, kui jääb rohkem aega perega koos olla ning tarbimiskultuuri asemel saab vaba aega kulutada millelegi sisukamale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles