Venemaa ootab ELilt selgitust kolibakteri kohta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljad.
Köögiviljad. Foto: SCANPIX

Venemaa tarbijate õiguste ja inimese heaolu järelvalveteenistus Rospotrebnadzor teatas täna, et ootab Euroopa Liidult selgitust kurgipaanika tekkepõhjuste kohta.

Venemaa keelas sel neljapäeval ELis kasvatatud kurkide, tomatite ja lehtsalati sisseveo piiramatuks ajaks ning soovitas idanaabritel osta Venemaal toodetud köögivilju. Ühendus esitas seepeale Vene võimudele järelepärimise, nõudes keelu tühistamist.

Rospotrebnadzori kinnitusel ei tühistata keeldu enne kui Euroopa riikides vähemalt 20 inimelu nõudnud haigustekitaja pole selgunud.

«Kui nad (Euroopa Liit - toim) ütlevad meile, et asi pole köögiviljades, siis me tühistame keelu,» kommenteeris Rospotrebnadzori juht Gennadi Oništšenko uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel.

Onitštšenko lükkas ümber väite, nagu oleks Venemaa kehtestanud impordikeelu rutakalt.

«Me oleme silmitsi täiesti uue nähtusega. On ilmnenud, et selle tüvi on väga mürgine,» selgitas Onitštšenko, kelle sõnul oli soolenakkuspuhangu põhjustanud kolibakteri tüvi teada juba 1992. aastal. 

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas aga üleeile, et Saksamaal avastatud ja umbes 2000 inimest nakatanud kolibakteri tüvi on senitundmatu.

ELi soolenakuste referentslabori kinnitusel pole ka tõendeid selle kohta, et ohtlik kolibakter levib köögiviljadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles