Liiga palju kohvi ja stress võivad tekitada kuulmishallutsinatsioone

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga palju kohvi ja stress võib tekitada kuulmishallutsinatsioone
Liiga palju kohvi ja stress võib tekitada kuulmishallutsinatsioone Foto: SCANPIX

Austraalia La Trobe`i ülikoolis tehtud uuring näitas, et liiga palju kohvi tarbivatel ja samas stressis olevatel kontoritöötajatel võivad hallutsinatsioonid tekkida.

Stressis inimestel, kes jõid üle viie tassi kohvi päevas, tekkisid hallutsinatsioonid, kirjutab news.com.au.

Psühhiaater Simon Crowe ja ta meeskond uurisid stressi ja kofeiini mõju 92 patsiendil.

Crowe leidis, et stressis inimestel, kes manustavad päevas üle 200 milligrammi kofeiini, tekivad kõrvalnähud nagu näiteks häälte kuulmine.

«Katsealused olid laboratooriumis, kus ütlesime, et nad saavad kuulata nii jõululaulu «White Christmas» kui ka müra. Selgitasime veel, et müra sees on vahepeal lõike jõululaulust. Kui nad laulu kuulevad, siis tuleb neil nuppu vajutada,» selgitas uurija.

Crowe`i sõnul ei lasknud nad inimestel üldse pala «White Christmas», vaid ainult müra.

«Inimesed, kes olid väga stressis ja jõid palju kohvi, kuulsid mitu korda jõululaulu,» jätkas psühhiaater.

Ta lisas, et tööolukorras, kus kohvi ületarbinud ja stressis töötaja on äärmuslikus seisundis, ei suuda ta olukordi adekvaatselt hinnata ja võib kuulda seda, mida tegelikult ei ole.

«Tuntud on juhtum, milles stressis kontoritöötaja arvas kuulvat kahte kolleegi veeautomaadi juures teda taga rääkimas. Ta ründas neid, reageerides sellega üle,» nentis Crowe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles